Latvijas Universitātes profesors atzinis: sekmīgākā Baltijas valstīs ir Igaunija

© STEPHEN JAFFE / AFPФлаги Эстонии, Латвии и Литвы (слева направо)
Флаги Эстонии, Латвии и Литвы (слева направо) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Profesors no Latvijas pastāstīja savu viedokli par Baltijas valstu panākumiem. Līdera vietā viņš ierindoja Igauniju.

RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Sekmīgākā Baltijas valstu vidū ir Igaunija, uzskata Latvijas Universitātes profesors Gundars Bērziņš. Viņš norādīja, ka Igaunija pozicionē sevi kā Ziemeļeiropas valsti, vēsta Sputnik Igaunija.

"Igaunijā gan iedzīvotāju ienākumi ir augstāki, gan nodokļi zemāki nekā Latvijā. Tāpēc šī valsts mūsu vidū ieņem pirmo vietu," teica profesors intervijā radio Baltkom.

Gundars Bērziņš atzīmēja, ka viens no Igaunijas panākumu faktoriem ir digitālā ekonomika, kam ir augsta pievienotā vērtība.

"Viņi to ātri saprata un iekļuva globālajā tendencē, "paskaidroja eksperts.

Kopumā, profesors uzskata, iztēlojoties simbolisku pjedestālu, otro vietu pēc Igaunijas ieņem Lietuva.

"Lietuva veido ekonomiku, kas ir spējīga investēt attīstībā," pastāstīja Bērziņš.

Pēc viņa domām, Lietuvā ir liela priekšrocība: gan valstī, gan valsts galvaspilsētā pie varas ir vienas un tās pašas partijas, "kas attīsta ekonomiskos centrus".

Британский флаг на фоне Биг-Бена в Лондоне - Sputnik Latvija
Latvieši par Brexit: pārdzīvojām PSRS sabrukumu, pārcietīsim arī ES sairšanu

Iepriekš, maijā Konkurences centrs IMD publicēja pasaules konkurētspējas reitingu. Tas liecina, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu Igaunija zaudējusi četras vietas – no 31.vietas noslīdējusi līdz 35.rindiņai.

Labāko rezultātu Baltijas valstu vidū parādījusi Lietuva, kas no 32.vietas pacēlusies līdz 29.vietai un apsteigusi Igauniju. Latvijas konkurētspēja nav mainījusies (40.vieta). Reitingā bija pārstāvētas 63 pasaules valstis. IMD versija liecina, ka konkurētspējīgākā patlaban ir Singapūra. Aiz tās seko Honkonga, bet līderu trijnieku noslēdz Savienotās Valstis.

Pētījums definē: valsts konkurētspēja ir nacionālās ekonomikas spējas radīt un uzturēt vidi, kurā rodas konkurētspējīgs bizness.

Ziņu lente
0