Vēsturnieks par "Mein Kampf" izdevumu: Igaunija nodarbojas ar nekaunīgu nacisma propagandu

© РИСИФинский правозащитник Йохан Бекман
Финский правозащитник Йохан Бекман - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija, kur atklāti tiek izdota Ādolfa Hitlera grāmata "Mein Kampg", kļūst par vienu no nacisma atdzimšanas centriem, uzskata somu vēsturnieks, sabiedriski politisko zinātņu doktors, starptautiskās starpvaldību organizācijas "Pasaule bez nacisma" prezidija loceklis Johans Bekmans.

RĪGA, 27. jūlijs – Sputnik. Nacistiskās propagandas galvenā izdevuma "Mein Kampf" ("Mana cīņa") nākšana klajā jebkurā pasaules valstī ir milzu skandāls, daudzās rietumvalstīs tas būtu krimināls noziegums, norāda vēsturnieks.

"Tādi izdevumi rada īpašu sabiedrisku apdraudējumu. Daudzās valstīs Hitlera grāmatas ir aizliegtas, un es nespēju saprast, kā tas var būt normāli Eiropas Savienībā, kuras locekle ir Igaunija," teica Johans Bekmans intervijā Sputnik Igaunija.

Книга Mein Kampf - Sputnik Latvija
Mein Kampf neies cauri: Igaunijā Hitleru nepalaida grāmatu plauktos

Vēsturnieks uzsvēra: Igaunijas valdība vēl joprojām uzskata, ka Hitleram bija taisnība, un attaisno nacismu dažādās formās. Piemērs – ikgadējā neonacistu pulcēšānās Sīnimē.

"Skumji, ka Igaunijas valdība vēl joprojām neaptver, ka SS ir noziedzīga organizācija. Parādījusies virkne ultralabēju un neonacistisku politiķu, kuri atklāti reklamē Hitleru. Igaunijā veidojas kaut kāda jauna, spilgta neonacisma ligzda," konstatēja Bekmans.

Iepriekš vēstīts, ka skandalozais izdevējs Mati Niguls gatavo igauņu valodā pārtulkotas Ādolfa Hitlera grāmatas "Mein Kampf" papildu tirāžu, - pirmā tirāža jau ir izpārdota.

Lai arī lielākie grāmatu tīkli atteicās pieņemt grāmatu realizācijai, tā joprojām tiek sekmīgi pārdota nelielos veikaliņos un ar interneta starpniecību.

Jāpiebilst, ka Ādolfa Hitlera grāmatas "Mein Kampf" izdošana nav aizliegta arī Latvijā.

Krievijā Ādolfa Hitlera grāmatas izdošana un izplatīšana ir aizliegta saskaņā ar federālo likumu Nr. 114-FZ "Par ekstrēmistiskās darbības apkarošanu" no 2002.gada 25.jūlija.

Ziņu lente
0