Igaunijā ieklīduši lāči no Krievijas: mednieki lūgti nenogalināt Poļu un Prošu

© Sputnik / Саид Царнаев / Pāriet pie mediju bankasБурые медвежата
Бурые медвежата - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas organizācija noraizējusies par diviem lāču jaunuļiem, kuri ieklīduši Igaunijā no Pleskavas apgabala. Dzīvnieku aizstāvji lūguši Igaunijas varasiestādes nosūtīt dzīvniekus atpakaļ uz Krieviju.

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Valgas pagasta teritorijā Igaunijā manīti divi lāči, Krievijas organizācijas "Tīrs mežs" aizbilstamie ar speciāliem čipiem Nr. 1701 un 1702, vēsta portāls Err.ee.

Organizācijas "Baltijas rūpes par dzīvniekiem" prezidente Jeļena Bobrova nosūtījusi vēstuli Igaunijas apkārtējās vides ministram Renē Kokam ar lūgumu pēc iespējas ātrāk nogādāt abus lāčus Krievijā.

Медведь - Sputnik Latvija
Uzmanību! Latvijā klīst lāči un ne no viena nebaidās

Viņa pastāstīja, ka lāči Poļa un Proša ir bioloģiskās stacijas "Tīrs mežs" aizbilstamie Toropeckas rajonā. Stacija nodarbojas ar bāreņos palikušo lācēnu rehabilitāciju un palīdz dzīvniekiem atgriezties savvaļas dzīvē.

Pēc lāču izlaišanas mežā viņi bieži manīti Igaunijas teritorijā. Pagājušajā nedēļā Valgas pagasta Medību padome pieprasīja Apkārtējās vides departamenta atļauju divu no Pleskavas apgabala ieklīdušu lāču nošaušanai pirms medību sezonas sākuma.

Viņi apgalvoja, ka Poļa un Proša bieži parādās apdzīvotu vietu tuvumā un var radīt risku. Tomēr Krievija vēlas panākt lācēnu atgriešanos Krievijas teritorijā, kur viņi būs drošībā,

Lāči visai bieži šķērso kaimiņvalstu robežas. Piemēram, jūnijā Valkas apkaimē Latvijas teritorijā pieauga lāču populācija, ņemot vērā ķepaiņu migrāciju no Igaunijas teritorijas.

Suns un lači - Sputnik Latvija
Video
Lāči Kamčatkā uzņēmuši savā saimē suni

Speciālisti atzīmēja, ka lāča uzbrukuma risks ir daudz mazāks nekā risks apmaldīties mežā. Tomēr, tiekoties ar dzīvnieku, viņi ieteica nekrist panikā, nekliegt un neskriet, lai neradītu pakaļdzīšanās refleksu. Pie tam nav ieteicams arī stāvēt uz vietas – vajag mierīgi pagriezties un palēnām atkāpties. Kad kļūs skaidrs, ka attālums starp cilvēku un lāci ir palielinājies, var arī pielikt soli.

Īpaši svarīgi ir pastāstīt bērniem, kā izturēties, tiekoties ar lāci. Bērniem ir jāsaprot, ka dzīvnieks ir bīstams, tam ir maz kas kopīgs ar personāžiem no multiplikācijas filmām. Tāpat nav ieteicams uzņemt lāci ar mobilo tālruni.

Ziņu lente
0