Apdraudēts Sputnik Lietuva portāls: Lietuvas varasiestādes cenšas liegt tam piekļuvi

© SputnikМеждународное информационное агентство и радио Sputnik
Международное информационное агентство и радио Sputnik - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar Sputnik Lietuva redaktora Marata Kasema aizturēšanu Lietuvai šķiet par maz: valsts Radio un televīzijas apraides komisija nolēmusi slēgt piekļuvi vietnei.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Lietuvas Radio un televīzijas apraides komisijas (LRTK) preses dienests informēja, ka iestāde nolēmusi aizliegt piekļuvi ziņu aģentūras Sputnik Lietuva vietnei, aizbildinoties ar autortiesību pārkāpumiem, ziņo Sputnik Lietuva.

Preses dienests vēsta, ka "3.jūlijā pie regulatora vērsusies Lietuvas radio un televīzija, kas ziņoja: Sputnik Lietuva bez atļaujas publicējis savā vietnē portāla LRT publikācijas, kas ik tā vērsies pie tīmekļa vietnes administrator un hostinga provaidera ar lūgumu dzēst ar autortiesībām aizsargāto nelikumīgi publicēto saturu, taču to turpināja nelikumīgi publicēt. Šīs tīmekļa vietnes administrators turpinājis netieši stimulēt lietotājus izmantot ar autortiesībām aizsargātos nelikumīgi publicētos materiālus. LRT iesnieguma brīdī bija publicēti 1464 raksti".

Мария Захарова - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas ĀM komentēja krievvalodīgo tīmekļa lapu aizliegumu Lietuvā

Galu galā, saskaņā ar Autortiesību likuma prasībām iestāde pieņēmusi lēmumu apmierināt prasību un izsniegt obligātās instrukcijas pakalpojumu piegādātājiem internetā, tas ir, bloķēt piekļuvi Sputnik Lietuva vietnei valsts teritorijā.

Lēmums stasis spēkā, kad to apstiprinās Viļņas apgabala administratīvā tiesa.

Jāpiebilst, ka maija nogalē, divas dienas pēc Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, Viļņas lidostā tika aizturēts Sputnik Lietuva redaktors, Latvijas pilsonis Marats Kasems. Žurnālistu pārmeklēja un nopratināja. Viļņas pārstāvji īpaši interesējās par redakcijas darbu un kontaktu avotiem.

Pēc nopratināšanas Lietuvas varasiestāžu pārstāvji paziņoja, ka Kasems apdraudot valsts nacionālo drošību, un aizliedza iebraukšanu valstī uz pieciem gadiem.

Atklāta ņirgāšanās

Jūnijā opozīcijas partijas "Tēvijas savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" locekļi Laurīns Kasčūns un Audronis Ažubalis ierosinājuši liegt piekļuvi ziņu aģentūras Sputnik Lietuva vietnei.

Krievijas Ārlietu ministrija bija sašutusi par šo uzbrukumu. Tās pārstāvji uzsvēra, ka Lietuvā turpinās Krievijas mediju diskriminācijas kampaņa, un aģentūra Sputnik, kuras darbība valstī norit stingri atbilstoši likumam un augstiem žurnālistikas standartiem, pat pakļauta atklātai vajāšanai.

"Tamlīdzīgas represijas pret medijiem no Viļņas puses rupji pārkāpj starptautiskās tiesības viedokļa paušanas brīvības un informācijas vienlīdzīgas saņemšanas tiesību aspektā," uzsvēra ĀM.

Krievija aicināja EDSO pārstāvi mediju brīvības jautājumos Arlemu Dezīru un tiesībsargus reaģēt uz Lietuvas deputātu aicinājumiem aizliegt piekļuvi Sputnik Lietuva vietnei.

Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM reaģēja uz Lietuvas Seima aicinājumu aizliegt Sputnik Lietuva

Maskava vēlējās uzzināt, kā Brisele vērtē "Lietuvas atklāto ņirgāšanos par vārda un mediju brīvību, ar ko tā lepojas Eiropas Savienība."

Ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana pauda, ka tamlīdzīgās situācijās ir grūti reaģēt. Viņa uzskata, ka Lietuvas vietņu aizliegšana nav piemēŗots atbildes variants. Lietuvas opozīcijas partijas locekļu iniciatīvu ziņu aģentūra "Rossija segodņa" nosauca par cenzūras ieviešanas mēģinājumu.

Jāpiebilst, ka Sputnik Lietuva ir saskāries ar Lietuvas varasiestāžu spiedienu kopš darbības sākuma. Neskatoties uz to, vietnes auditorija pastāvīgi pieaug. Pērn portāla unikālo apmeklētāju skaits pieauga par 561,7%, līdz 575 tūkstošiem mēnesī. Sputnik Igaunija vietnes unikālo apmeklētāju skaits 2018.gadā pieaudzis par 173,8%, gandrīz līdz 815 tūkstošiem mēnesī, bet Sputnik Latvija vietnes apmeklētāju skaits audzis par 157,9% - līdz 831 tūkst. mēnesī.

Ziņu lente
0