VVD vadītāja: radioaktīvo atkritumu glabātava Lietuvā neapdraud Latviju

CC0 / pxhere / Радиоактивные отходы
Радиоактивные отходы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Radiācijas drošības centrs un Valsts vides dienests seko radioaktīvo atkritumu glabātavas būvdarbiem 30 km attālumā no Daugavpils.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. Radioaktīvo atkritumu glabātava, kas tiek būvēta Lietuvā, neapdraud Daugavpils novada iedzīvotājus, izdevumam Nasha.lv pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Šī gada pavasarī kļuva zināms, ka slēgtā Ignalinas AES meklē apakšuzņēmēju radioaktīvo atkritumu virszemes glabātavas būvdarbiem, ko plānots veidot Visaginas pašvaldībā (tā robežojas ar Daugavpils novadu).

Daugavpils iedzīvotāji bija satraukti par to, ka nākotnē kaimiņos – vien 30 kilometru attālumā no pilsētas parādīsies radioaktīvo atkritumu glabātava. Daugavpils dome nosūtīja vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ar lūgumu aizsargāt iedzīvotāju intereses uz Lietuvas robežas.

Второй блок Игналинской АЭС - Sputnik Latvija
Daugavpils pret radioaktīvo atkritumu glabātuvi Lietuvā

Taču ministrija atbildēja, ka neiejauksies projektā, jo Daugavpils rajona iedzīvotājiem jau bija iespēja paust savu viedokli pirms 14 gadiem. VARAM norādīja, ka atkritumi, ko plānots apglabāt, nav tik radioaktīvi kā kodoldegviela, turklāt glabātavas būvdarbos jāievēro augsti drošības standarti. Iespēju robežās Latvija sekošot būvdarbu gaitai.

Arī VVD ģenerāldirektore apstiprināja, ka nav nekādu iemeslu bažām.

Viņa pastāstīja, ka VVD līdz ar Radiācijas drošības centru ir informēti par šo projektu un seko tā būdvarbiem. Ierēdne pauda sapratni par to, ka pat vārds "radiācija" satrauc ikvienu cilvēku, un norādīja, ka projektam jāvelta īpaša vērība no Latvijas puses. Viņa piekrita, ka tas ir papildu risks, taču tas ir tikai risks, nevis nopietni draudi, jo neesot gaidāma nekāda ietekme uz cilvēkiem.

VVD vadītāja piebilda, ka Latvija nevar kontrolēt minēto projektu, jo tas ir citas valsts teritorijā notiekoša projekta elements.

Ziņu lente
0