Praktiska pieeja vai histērija: dzelzceļa sliežu bojājumus Lietuvā palīdzēs meklēt GLONASS

© Foto : Facebook / „Lietuvos geležinkeliai“Поезд литовской железной дороги, архивное фото
Поезд литовской железной дороги, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Virkne Lietuvas ekspertu no jauna ziņo par "nacionālās drošības riskiem", taču Lietuvas dzelzceļš skaidro: maksimāli efektīviem dzelzceļa sliežu bojājumu meklējumiem jāizmanto abas satelītu sistēmas gan GPS, gan Krievijas GLONASS.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. Valsts uzņēmums "Lietuvas dzelzceļi" (Lietuvos geležinkeliai) iegādāsies automātisku diagnostikas iekārtu bojājumu fiksācijai, kas piemērota ne tikai satelītu navigācijas sistēmai GPS, gan arī Krievijas analogam – GLONASS, vēsta tv3.lt.

Uzņēmuma darbinieki paskaidroja, ka iekārtai jābūt piemērotai darbam ar Krievijas satelītu tīklu, lai pēc iespējas ātrāk un precīzāk konstatētu bojājuma vietu – efektīvākos meklējumus nodrošina abu satelīta tīklu – GPS un GLONASS – apvienošana.

Šis viedoklis neapmierina Viļņas Politiskās analīzes institūta ekspertus. Piemēram, Maruss Laurinavičs paziņoja, ka "jebkuras Krievijas tehnoloģijas var kaitēt Lietuvas nacionālajai drošībai".

Просмотр фильма на планшете - Sputnik Latvija
Lietuvā bloķējuši piekļuvi septiņiem portāliem ar Krievijas televīzijas programmām

17. jūlijā Lietuvas Seimā notiks debates, kurā tiks apspriests uzņēmuma "Lietuvas dzelzceļi" iepirkums un citi piemēri, kuri apliecina tehnoloģisko atkarību no Krievijas transporta nozarē.

Iepriekš vēstīts, ka Lietuvas valdība arī agrāk bijusi spiesta samierināties ar nepieciešamību izmantot Krievijas tehnoloģiskos risinājumus transportā. Piemēram, pirms diviem gadiem izrādījās, ka kompānijas Siemens jaunās lokomotīves, ko iepirka Lietuvas dzelzceļi, iespējams aprīkot tikai ar Krievijā ražotu drošības sistēmu.

Savukārt Latvijā Valsts drošības dienestam radās pretenzijas pret Daugavpils domes lēmumu iepirkt Tverā ražotus tramvajus. Bažas raisīja fakts, ka piegādātājam it kā esot sakari ar Eiropas sankciju sarakstos iekļautiem uzņēmumiem. Taču nekādus sakarus konstatēt nav izdevies, un darījumam tika dota "zaļā gaisma".

Ziņu lente
0