Politika

Igaunijas parlamentā piedāvā izstāties no EPPA pēc Krievijas atgriešanās

© Фото: commons.wikimedia.orgRiigikogu, здание правительства в Таллинне, Эстония
Riigikogu, здание правительства в Таллинне, Эстония - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koalīcijas partija EKRE pieprasa apspriests Igaunijas izstāšanos no EPPA protesta kārtā.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) Pilnvaroto padome aicina apspriest parlamentā iespēju atsaukt Igaunijas delegāciju no EPPA, vēsta Sputnik Igaunija.

EKRE norāda, ka Krievijas balsstiesības tika atjaunotas "ar Eiropas vadošo valstu vadības gribu", neskatoties uz to, ka Maskava ignorēja "visas EPPA rezolūcijas attiecībā uz Krimu un Ukrainu".

Евродепутат Мирослав Митрофанов - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: Krievijas atgriešanās EPPA nav beigas, bet gan ceļa sākums

"Mēs uzskatām, ka Igaunijai ir jāaptur dalība organizācijā, kura ir zaudējusi savu morālo autoritāti," paziņoja EKRE.

Iepriekš EKRE līderis, Igaunijas ĀM vadītājs Marts Helme, pieprasīja valsts izstāšanos no EPPA protesta kārtā.

"Pēc pilnas Krievijas delegācijas EPPA mandāta atjaunošanas ir jāizbeidz nodokļu maksātāju naudas tērēšana dalībai šajā organizācijā," paziņoja Helme. Pēc viņa domām, ar savu lēmumu EPPA nodemonstrēja "atteikšanos no likuma augstākās varas". Šādā situācijā, uzskata Helme, ir jānostiprina sakari ar valstīm, kuras arī iestājas pret Krievijas delegācijas atgriešanos EPPA.

Taču Igaunijas premjers Jiri Ratass, kurš iepriekš nosauca lēmumu par Krievijas atgriešanos par "nevietā un vienkārši nepareizu", paziņoja, ka valdība neatbalsta valsts izstāšanos no EPPA.

Iepriekš Ukrainas delegācija pieņēma lēmumu pamest EPPA sesiju pēc tam, kad Krievijai tika atgrieztas pilnvaras pilnā apjomā. Turklāt Ukrainas pārstāvis asamblejā Vladimirs Arjevs paziņoja, ka sesiju pameta arī Gruzija, Lietuva, Igaunija, Latvija, Polija un Slovākija, taču Slovākijas delegācija praktiski uzreiz apstrīdēja šo informāciju. Vēlāk medijos parādījās informācija, ka arī Lietuva un Gruzija atteicās pamest sesiju.

Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Politika
Krievijā paziņoja par EP budžeta parāda segšanas nosacījumiem

2014. gadā Krievijai atņēma bāzes pilnvaras EPPA sakarā ar situāciju Ukrainā un Krimas iekļaušanu savā sastāvā. Jautājums par pilnvaru atgriešanu Maskavai tika apspriests divas reizes, taču gala lēmums pieņemt netiks, savukārt sankcijas tika pastiprinātas.

Maskava pārstāja sūtīt dokumentus savu delegātu akreditēšanai, un 2017. gadā atteicās maksāt dalības maksu līdz brīdim, kamēr Krievijas delegācijas tiesības netiks pilnībā atjaunotas.

2019. gadā Krievijai piedāvāja izveidot delegāciju jūnija sesijai. Pagājušajā nedēļā EPPA pieņēma rezolūciju, kura Krievijas delegācijai sniedz tiesības piedalīties jūnija sesijā. Pēc tam tika pieņemts dokuments par Krievijas pilnvaru apstiprināšanu pilnā apjomā.

Ziņu lente
0