Lietuva uzskata, ka iedzīvotāju interneta pieprasījumu noplūde uz KF rada draudus

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasАвтомобиль службы "Яндекс.Такси"
Автомобиль службы Яндекс.Такси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Nacionālais kiberdrošības centrs norūpējies par to, ka serviss Yandex varētu vākt datus par valsts interneta lietotāju pieprasījumiem tīmeklī.

RĪGA, 12. jūnijs – Sputnik. Lietuvas Nacionālais kiberdrošības centrs (NKSC) uzskata, ka caur servisa Yandex.DNS uzstādīto maršrutizatoru D-LINK iespējama informācijas apkopošana par valsts interneta lietotāju pieprasījumiem tīmeklī, bet saņemtā informācija tiek novirzīta uz Krieviju, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz vietējiem medijiem.

Sastrēgums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kijeva nobijusies no "Yandex. Sastrēgumi" izmantošanas riska Krievijas uzbrukumam

Yandex vietnē publicētā informācija liecina, ka Yandex.DNS ir bezmaksas DNS serviss, kas pārveido vietņu adreses par datoram saprotamām digitālajām IP adresēm. Līdztekus nepieciešamajām IP adresēm Yandex.DNS pārbauda vietņu drošību un pieaugušajiem paredzēta satura publikāciju esamību tajās, norāda RIA Novosti.

"Lietuvas iestāde apgalvo, ka pietiek tikai ieslēgt maršrutizatoru D-LINK ar integrēto servisu Yandex.DNS, un, saskaņā ar rūpnīcas iestatījumiem, personīgā informācija pēc noklusējuma tiks atainota Krievijas serveros," vēsta portāls.

NKSC, kas darbojas Aizsardzības ministrijas struktūrā, novērtējis Lietuvā pārdošanā pieejamo komunikāciju iekārtu drošību, un apgalvo, ka, izmantojot trešo personu iestatītos DNS servisus WiFi maršrutizatoros, lietotāji riskē, ka dati par vietnēm, ko viņi caurskata internetā, tiks nekontrolēti ierakstīti un uzglabāti.

Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Edvīns Kerza paziņoja, ka patērētājiem jāpaskaidro: informācija par interneta vietņu adresēm nonāk Krievijā un tur uzglabājas. Pēc viņa vārdiem, konkrētā aparatūra un programmatūra ir paredzēta Krievijas tirgum un gandrīz neatbilst ES prasībām.

"Dati liecina, ka informācija par patērētājiem, kad viņi ieiet tīmeklī, nonāk Krievijā. Jautājums ir par to, kā dati tur tiek glabāti un apstrādāti. Vēlāk mēs izpētījām, kā šīs iekārtas tiek atjaunotas. Paroles glabājas nešifrētas, programmatūra tiek atjaunota attālināti un tāpat netiek šifrēta," apgalvoja Kerza.

Автомобиль Яндекс.Такси - Sputnik Latvija
Lietuvas aizdomu dēļ Latvija un Igaunija ieinteresējušās par Yandex.Taxi

Politiķis atzīmēja, ka tas esot signāls lietuviešu ekspertiem datu aizsardzības jomā. Pie tam NKSC vadītājs Ritis Reinins precizēja, ka ikvienam maršrutizatora īpašniekam ir iespēja mainīt savas iekārtas iestatījumus.

2018.gada vasarā Lietuvas Aizsardzības ministrijas Nacionālais kiberdrošības centrs paziņoja, ka lietotne taksometra pasūtīšanai tiešsaistē "Yandex.Taxi" rada apstākļus nelikumīgai informācijas savākšanai par lietotājiem. Tāpat centrā apgalvoja, ka personas datu noplūdes risks uz Krievijas dienestiem, radies Lietuvas pilsoņiem, kuri izmanto Krievijas sociālos tīklus un elektronisko pastu, piemēram, "Odnoklassniki", Mail.ru, "Yandex" utt.

Ziņu lente
0