Politika

Lietuvas prezidents ir gatavs sniegt interviju krievu valodā, Latvijas prezidents – nav

© AP Photo / Mindaugas KulbisИзбранный президент Литвы Гитанас Науседа
Избранный президент Литвы Гитанас Науседа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Egils Levits gatavs sniegt interviju krievvalodīgiem medijiem tikai valsts valodā, savukārt Lietuvas prezidents Gitans Nausēda – sarunbiedra valodā.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Jaunievēlētais Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pauda gatavību sarunāties ar žurnālistiem krievu valodā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz prezidenta interviju BBC Krievu dienestam.

Pēc Nausēdas sacītā, nepieciešamības gadījumā viņš sarunāsies krieviski, kaut gan atsevišķi Baltijas politiķi nedara to principa pēc.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
KF ĀM: situācija ar Sputnik parādīja vārda brīvības reālo cenu Lietuvā

"Nekad neesmu uztvēris valodu kā kaut kādu ideoloģisku līdzekli. Būtu ļoti naivi saistīt valodu ar ģeopolitiku, ja ar māni vēlas sarunāties krievu valodā, es pacentīšos to izdarīt. Prasmes pasliktinājušās – man nav tik daudz iemeslu runāt krieviski. Daži cilvēki saka, varbūt, labāk būtu runāt angliski, un tad es vaicāju: vai jūs lasāt Dostojevski angļu valodā? Varbūt, ja jūs protat runāt abās valodās, jūs izvēlētos izlasīt Dostojevski krievu valodā," paziņoja jaunievēlētais prezidents.

Taču Nausēda norādīja, ka viņa politika attiecībā pret Krieviju diez vai mainīsies. Pēc viņa sacītā, Lietuva nevar uzturēt siltas attiecības ar valsti, kura izrāda "agresiju" pret Ukrainu. Bet Krievijas iedzīvotājiem, piebilda Nausēda, nav jāuzskata Lietuva par ienaidnieku.

"Gribētos neizmantot tādus terminus, kuri… būtu nepatīkami Krievijas ļaudīm. Ja mēs izmantojam stiprus terminus, to vēl nodot arī Krievijas mediji tādā veidā, ka veidojas Lietuvas kā ienaidnieka imidžs," pateicas Nausēda.

Tāpat viņš atzīmēja, ka viņam gribētos Lietuvā skatīties vairāk krievu teātra izrāžu un klasiskās mūzikas koncertu.

Выборы президента и два референдума проходят в Литве - Sputnik Latvija
Jaunievēlētais Lietuvas prezidents pastāstījis, kādas redz attiecības ar KF un Minsku

Viens no Baltijas politiķiem, kurš nerunā krieviski principa pēc, ir jaunievēlētais Latvijas prezidents Egils Levits. Par to viņš paziņoja vakar preses konferencē, atbildot uz radio Baltkom žurnālista jautājumu, vēsta Mixnews.lv.

"Krievu valodu labi neprotu, kaut gan mācījos krievvalodīgā skolā un krievu valodā man bija labas atzīmes. Latvijā es lietoju latviešu valodu un darīšu to konsekventi. Tas attiecas arī uz medijiem, kuri vēsta citās valodās. Tādēļ es ar prieku nākšu uz intervijām un runāšu valsts valodā," pateica Levits.

Levita priekštecis Raimonds Vējonis neatteicās sniegt interviju krievu valodā, ar ko izraisīja nacionālo patriotu nosodījumu.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida uzreiz pēc ievēlēšanas solīja runāt krieviski ar tiem, kam tā ir dzimtā valoda, un tur doto vārdu – ar Narvas sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem viņa sarunājās krieviski gandrīz bez akcenta.

Ziņu lente
0