Lietuvas prezidenta kandidāti atbalsta pragmatiskas attiecības ar Krieviju

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASИзбиратели голосуют на выборах президента Литвы
Избиратели голосуют на выборах президента Литвы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēlēšanu otrā kārta izšķirs, kas uzvarēs – Gitans Nausēda vai Ingrīda Šimonīte. Vēlētāju atbalsta starpība ir mikroskopiska.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Lietuvā notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta. Viens no kandidātiem ieteica mīkstināt retoriku attiecībās ar Krieviju, vēsta Sputnik Igaunija.

Aģentūra RIA Novosti informēja, ka Lietuvas prezidenta kandidāts Gitans Nausēda intervijā aģentūrai Associated Press (АР) paziņoja:

"Pārāk stingra retorika nesniedz risinājumu. Mēs nevaram aizvērt visus logus ar kaimiņu diplomātiskajās, kultūras un ekonomikas attiecībās".

Savukārt otra prezidenta kandidāte Ingrīda Šimonīte atklāja, ka nesaskata iemeslus mainīt pašreizējo kursu attiecībās ar Maskavu, taču Lietuvai vajagot gatavoties sarunai ar "nākotnes Krieviju". Ar pašreizējo Krievijas vadību tas nenotiks, viņa piebilda.

Šodien Lietuvā notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta. Par valsts vadītāja vietu cīnās 55 gadus vecais Gitans Nausēda un 45 gadus vecā Ingrīda Šimonīte.

Президент Литвы Даля Грибаускайте, архивное фото - Sputnik Latvija
Nevar saskaitīt: visā Lietuvā ir izvietoti Grībauskaites portreti

Pirmajā kārtā 12. maijā lielāko balsu skaitu saņēma Šimonīte – viņu atbalstīja 31,31% vēlētāju. Nausēda saņēma 30,94%.

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja: Maskavas valsts universitātes Vēstures fakultātes Dienvidu un rietumu valstu vēstures katedras docents Jurijs Borisjonoks ir pārliecināts, ka nekāda attiecību uzlabošanās Viļņas un Maskavas starpā pēc jaunā prezidenta ievēlēšanas nav gaidāma. Viņš ir pārliecināts, ka Lietuvas valdības kurss – konfrontācija attiecībās ar Krieviju – turpināsies.

"Daļa Grībauskaite, kura savā postenī pavadījusi divus termiņus, aiz sevis atstāj visai stabilu mantojumu tajā ziņā, ka Lietuvas politika joprojām izcelsies ar ļoti skarbu toni attiecībā pret Krieviju," viņš teica.

Ziņu lente
0