Vairāk vai mazāk pēc scenārija: Igaunijā apkopoti "Pavasara vētras" rezultāti

© Foto : Estonian Defence ForcesУчения "Весенний шторм" в Эстонии
Учения Весенний шторм в Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris atzina, ka NATO militārajās mācībās "Pavasara vētra", kas aizritēja pie Krievijas robežām, konstatētas vairākas problēmas.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Militārās mācības "Pavasara vētra" aizritējušas "vairāk vai mazāk pēc scenārija", atzīmēja Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Martins Herems, komentējot manevru noslēgumu. Tiesa, manīta arī darvas karote, vēsta Sputnik Igaunija.

Herems atzīmēja, ka "Pavasara vētras" laikā kareivjiem izdevies veikt visus ieplānotos manevrus, vēstīja Aizsardzības spēku preses dienests. Komandieris uzsvēra, ka trīs nedēļas ilgajās mācībās nav noticis neviens nelaimes gadījums. Taču komandieris atzīmēja, ka konstatētas arī negatīvas nianses.

Piemēram, Martins Herems atzina, ka mācības nodarījušas vērā ņemamu kaitējumu apkārtējai videi, taču piezīmēja, ka kareivji guvuši lietderīgu pieredzi šajā aspektā un patlaban apspriežas par to, ka izvairīties no negatīvām sekām nākamreiz.

Iepriekš vēstīts, ka NATO bloka vērienīgās militārās mācības "Pavasara vētra 2019" notika Igaunijas teritorijā no 29.aprīļa līdz 17.maijam. Manevros piedalījās vairāk nekā 9 tūkstoši kareivju no 17 valstīm. mācībās tika apgūta dažādu karaspēka veidu mijiedarbība iespējamās karadarbības apstākļos.

Mācību aktīvākā daļa notika 2.-10.maijā valsts ziemeļaustrumu daļā, arī Krievijas pierobežas zonā – Austrumviras novadā. 7.maijā "Pavasara vētra" sasniedza, piemēram, nelielo ostas pilsētu Sillamē.

NATO mācības Pavasara vētra Igaunijā - Sputnik Latvija
"Pavasara vētra" Igaunijā: NATO rīko mācības Krievijas robežu tuvumā

Pirms mācību sākuma Igaunijas Aizsardzības spēki vērsās pie civiliedzīvotājiem ar aicinājumu būt izprotošiem īslaicīgu neērtību gadījumā, kas saistītas ar militārā transporta aktivizēšanos un satiksmes ierobežojumiem uz ceļiem, bruņutehnikas troksni, aviāciju debesīs un šaušanu poligonos. Uzsvērts, ka "Pavasara vētrā" iesaistīti simtiem nodaļu un tehnikas vienību, ieskaitot bruņumašīnas un tankus.

Militāro mācību mērogs Igaunijā audzis, ņemot vērā NATO grupējuma bezprecedenta paplašināšanos austrumu flangā. Krievija jau vairākkārt paudusi satraukumu par alianses militārā spēka pieaugumu pie valsts robežām, ko militārais bloks aizbildina ar "Krievijas agresijas savaldīšanu". Maskava jau vairākkārt uzsvērusi, ka tai nav nekādu agresīvu nodomu.

Ziņu lente
0