Politika

Lietuvas Seimā sūdzas par BBC pēc raksta par "mežabrāli"

© Lietuvos Respublikos SeimasЗал заседаний Сейма Литвы, архивное фото
Зал заседаний Сейма Литвы, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konservatīvās partijas locekle apgalvo, ka rakstā iekļautas "melīgas" apsūdzības, ko sniedzis Izraēlas vēsturnieks Efraims Zurofs.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas Kristīgie demokrāti" priekšsēdētāja vietniece Radvile Morkūnaite-Mikulēniene sūdzējusies par Lielbritānijas televīzijas un radio kompāniju BBC sakarā ar rakstu, kurā it kā esot "izkropļota" lietuviešu "mežabrāļu" komandiera Ādolfa Ramanauska (Vanaga) biogrāfija, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz parlamenta preses dienestu.

Politiķe paziņoja, ka informācija rakstā atbilst tai, ko sniedz "Kremļa propagandisti", kuri vēloties "diskreditēt Lietuvas partizānu cīņu". Viņa pauda nožēlu par to, ka tamlīdzīgi fakti sastopami kompānijas BBC materiālā, kas, viņasprāt, bauda "lietuviešu auditorijas uzticību".

Deputāte apgalvoja, ka rakstā atspoguļotas "melīgas" apsūdzības, ko sniedzis Izraēlas vēsturnieks Efraims Zurofs, piemēram, Morkūnaite-Mikulēniene noliedza, ka Ramanausks būtu veicinājis ebreju genocīdu un sadarbojies ar nacistiem.

BBC raksts par Ramanausku

8.maijā publicētais BBC raksts stāsta par "mežabrāļu" komandierim Ramanauskam (Vanagam) veltītā pieminekļa uzstādīšanu Čikagā. Pasākumu kritiski izvērtēja Krievija, kā arī Simona Vīzentāla centrs, kas nodarbojas ar Holokausta vēstures pētījumiem.

Депутат городского совета Клайпеды Вячеслав Титов - Sputnik Latvija
Lietuvā deputātam piesprieda naudassodu par "mežabrāļa" aizvainošanu

Rakstā sniegts Zurofa komentārs. Vēsturnieks atzīmēja, ka Lietuvas valdība nestāsta cilvēkiem patiesību par savas valsts vēsturi, piemēram, Holokausta jautājumā, turklāt Ramanausks pats atzinies savos memuāros, ka vadījis soda vienību, lai arī nav apstiprināts, ka viņš pats būtu piedalījies slepkavībās.

"Bija kritisks periods, kad soda vienības daudzviet staigāja pa lielām un pirms nacistu ienākšanas vairāk nekā 40 vietās notika uzbrukumi ebrejiem," BBC citēja Zurofa teikto.

Rakstā minēta arī Krievijas vēstniecības ASV reakcija jautājumā par pieminekļa uzstādīšanu. Diplomātiskā misija norādīja, ka tas ir īpaši cinisks solis, jo gandrīz sakritis ar Holokausta upuru piemiņas dienu un noticis neilgi pirms Uzvaras dienas.

Pieminekļa uzstādīšana "mežabrālim"

Ramanauska (Vanaga) memoriālu uzstādīja Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās pētījumu centrs sadarbībā ar valsts Ārlietu ministriju un lietuviešu kopienu ASV.

Krievijas vēstniecība ASV nosodīja šo soli. Krievijas diplomāti atzīmēja, ka Lietuva glorificē nacistiskos noziedzniekus un attēlo Holokausta bendes kā upurus. Pēc tam Lietuvas ĀM pauda protestu Krievijas vēstniecības pārstāvim. Krievijai "ieteikts" rūpīgāk iepazīties ar "mežabrāļu" komandiera personību un darbību.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka Lietuvas uzvedība ir ļoti nepatīkama. Viņa uzsvēra, ka Baltijas republikas valdība pūlas uzspiest amerikāņu sabiedrībai to cilvēku vērtības, kuri ir tieši atbildīgi par etniskajām tīrīšanām. Zaharova pauda pārliecību, ka Viļņa vēlas attaisnot Lietuvas aktīvistu profašistisko fronti, izkropļojot Otrā pasaules kara vēsturi.

Ādolfs Ramanausks ar iesauku Vanags bija viens no lietuviešu "meža brāļu" līderiem, Lietuvas Brīvības aizstāvju savienības bruņoto spēku komandieris. 1956. gadā viņš tika arestēts, tiesa viņam piesprieda augstāko soda mēru – nāves sodu nošaujot.

Lietuvā par "mežabrāļiem" dēvē nacionālistiski noskaņotus bruņotos grupējumus, kuri darbojās republikā pagājušā gadsimta 40. un 50. gados. Otrā pasaules kara gados daudzi no viņiem nostājās hitleriskās Vācijas pusē un piedalījās ebreju kopienas pārstāvju slepkavībās. Viņi vainojami arī par civilo iedzīvotāju un padomju partijas darbinieku slepkavībām.

Holokausta laikā Lietuvā nogalināti aptuveni 195 tūkstoši ebreju, 95% valstī dzīvojošo ebreju.

Ziņu lente
0