Lietuvā deputātam piesprieda naudassodu par "mežabrāļa" aizvainošanu

© Foto : Klaipėdos miesto savivaldybės administracijaДепутат городского совета Клайпеды Вячеслав Титов
Депутат городского совета Клайпеды Вячеслав Титов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klaipēdas pilsētas padomes deputāts samaksās 12 tūkstošus eiro par "mežabrāļu" komandiera "piemiņas aizvainošanu".

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Klaipēdas rajona tiesa paziņoja spriedumu Klaipēdas pilsētas padomes deputātam Vjačeslavam Titovam sakarā ar viņa izteicieniem par "mežabrāļu" komandieri Ādolfu Ramanausku (Vanagu), vēsta Sputnik Lietuva.

Titovu apsūdzēja mirušā piemiņas aizvainošanā, nacionālā, rasu, etniskā, reliģiozā vai citu cilvēku grupu naida kurināšanā, kā arī "publiskā starptautisko noziegumu, PSRS vai nacistiskās Vācijas noziegumu atbalstīšanā pret Lietuvas Republiku vai tās iedzīvotājiem, to noliegšanu vai rupju atkāpi no tiem".

Министерство иностранных дел Литовской республики - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecības Lietuvā darbinieks izsaukts uz ĀM "mežabrāļa" jautājumā

"Saskaņā ar lietas materiāliem, apsūdzētais apzināti izplatīja naidīgus izteicienus gan savā sociālā tīkla lapā, gan dažādos Krievijas portālos un citās informācijas platformās. Šīs un citas apzinātās apsūdzētā darbības var tikt izskatītas kā drauds valsts nacionālajai drošībai," pateica Klaipēdas Apgabala prokuratūras prokurors Simons Geniss.

Pērnā gada jūlijā Klaipēdas ekonomikas un finanšu komitejas sēdē Titovs pauda sašutumu par varasiestāžu nolūku iemūžināt pilsētā "mežabrāļu" komandiera piemiņu, kurš, pēc viņa sacītā, varēja būt saistīts ar 8 tūkstošu mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu. Pēc tam savu vārdu apliecinājumam Titovs sniedza padomju tiesas sprieduma kopiju, kuru tostarp publicēja savā Facebook lapā.

Attiecībā pret deputātu tika iesākta krimināllieta, savukārt pilsētas mērs Vitauts Grubļausks iniciēja impīčmenta procedūru. Rudens beigās Lietuvas Galvenā administratīvā tiesa izsprieda, ka Titovs esot pārkāpis deputāta zvērestu. Martā Titovs atteicās no mandāta, lai piedalītos Klaipēdas padomes municipālajās vēlēšanās. Kustība "Titovs un taisnīgums" ieguva divus mandātus.

Tiesa nozīmēja Titovam sodu 240 iztikas minimumu apmērā, kas sastāda 12 tūkstošus eiro.

Ādolfs Ramanausks ar iesauku Vanags bija viens no lietuviešu "mežabrāļu" līderiem, Lietuvas Brīvības aizstāvju savienības bruņoto spēku komandieris. 1956. gadā viņš tika arestēts, tiesa viņam piesprieda augstāko soda mēru – nāves sodu nošaujot – par piedalīšanos 8 tūkstošu mierīgo iedzīvotāju nogalināšanā.

Lietuvas Seims pasludināja 2018. gadu par Ramanauska-Vanaga gadu.

Ziņu lente
0