"Nolaidušies līdz dibenam un krīt vēl zemāk": Lietuvā novērtēts skolu līmenis

© pexelsНа занятиях
На занятиях - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnāla Reitingai redaktors uzskata, ka viena no galvenajām izglītības problēmām Lietuvā ir labu un kvalificētu pedagogu trūkums.

RĪGA, 11. maijs – Sputnik. Devītās klases skolēnu zināšanas matemātikā Lietuvas skolās liecina par skumju tendenci, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz LRT.

"Mēs jau iepriekš vēstījām, ka skolas ir nolaidušās līdz dibenam. Šoreiz redzam, ka skolas krīt aizvien zemāk," teica Gintars Sarafins, žurnāla Reitingai redaktors, kurā bija publicēts skolu reitings.

Žurnāla sniegtie dati liecina, ka skolēnu vidējais vērtējums matemātikā, tostarp arī labākajās ģimnāzijās Lietuvā, sastāda 4,74 punktus no desmit. Pie tam sākumskolas audzēkņu vidējais vērtējums nesasniedz četras balles.

Kā piemēru Sarafins minēja sākumskolu Saulės Jonišķos. Viņš norādīja, ka tā ir normāla mācību iestāde, taču rezultāts neiepriecina. Redaktors atzīmēja, ka trīs skolēni šajā skolā matemātikā saņēmuši 1 balli, 19 bērni – 2 balles, 7 skolēni saņēmuši trijniekus, bet divi – 4 balles.

Пустой класс - Sputnik Latvija
Izglītības ministrija nosaukusi šogad likvidējamās skolas

Sarafins piebilda, ka līdzīga situācija vērojama arī daudzās citās mācību iestādēs, tostarp arī ģimnāzijās, dažādos valsts reģionos.

Redaktors nosauca vairākus iemeslus, kuri, viņaprāt, radījuši pašreizējo situāciju. Piemēram, viņš paskaidroja, ka vairākām pašvaldībām ir grūti atrast labus matemātikas skolotājus. Tas pats vērojams arī skolās lielajās pilsētās, kur grūti aizvietot matemātikas un fizikas skolotājus, kuri devušies pensijā.

Situācija radusies zemo algu dēļ – aptuveni 28% pedagogu saņem 800 eiro un vairāk, bet pārsvarā skolotāju alga nepārsniedz 500-600 eiro.

"Skolotāju entuziasms zūd. Viņi nesaņem nekādu stimulu," atgādināja Sarafins.

Pedagogu streiks Lietuvā

Pērn Lietuvā notika pedagogu streiks. Tas turpinājās pusotru mēnesi. Pedagogi pieprasīja darba algas palielināšanu, precīzu regulējumu un slodzes samazināšanu.

Izglītības darbinieku arodbiedrība pieprasīja, lai pedagogu algām no valsts budžeta tiktu piešķirti papildu līdzekļi 300 miljonu eiro apmērā. Vēlāk pedagogi vienojās ar valsts Izglītības ministriju par vienkāršotu darba apmaksas struktūru. Izmaiņām vajadzēja stāties šī gada septembrī.

Pie tam Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrus Navickis atzīmēja, ka finansējuma jautājums vēl nav atrisināts, tāpēc iespējams, ka streiki var atsākties.


Ziņu lente
0