Krievijas vēstniecības Lietuvā darbinieks izsaukts uz ĀM "mežabrāļa" jautājumā

© Foto : Lithuanian Ministry of ForeignМинистерство иностранных дел Литовской республики
Министерство иностранных дел Литовской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Krievijas vēstniecība ASV, ka "mežabrāļu" komandierim veltīta pieminekļa atklāšana Čikāgā ir "īpaša cinisma" caurausta, jo notikusi gandrīz vienlaikus ar Holokausta upuru piemiņas dienu.

RĪGA, 8. maijs – Sputnik. Lietuvas Ārlietu ministrija izteikusi protestu Krievijas vēstniecības pārstāvim sakarā ar kritiskajiem izteikumiem jautājumā par "mežabrāļu" komandierim Ādolfam Ramanauskim (Vanagam) veltītā pieminekļa uzstādīšanu Čikāgā. Par to vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas ĀM preses dienestu.

Lietuvas ĀM "ieteikts" rūpīgāk iepazīties ar Ramanauska personību un darbību.

Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Gasparjans: Lietuva ir sapinusies liecībās par PSRS "genocīdu"

Lietuvas Ārlietu ministrija apgalvo, ka Krievijas vēstniecība ASV esot "paudusi melīgu priekšstatu" par lietuviešu "partizānu" komandieri pēc viņam veltītā pieminekļa atklāšanas Čikāgā.

Tāpat lietuviešu politiķi atzīmēja, ka Krievijas paziņojumus par "mežabrāļu" komandieri uzskata par "mēģinājumu diskreditēt lietuviešu partizānu kustību" un "padomju okupācijas" noliegšanu.

Iepriekš Čikāgas piepilsētā Lietuvas ārlietu ministra Lina Linkēviča klātbūtnē tika atklāts piemineklis Ramanauskim, nacistu līdzgaitniekam, kurš, iespējams, vainojams civiliedzīvotāju slepkavībās.

Krievijas vēstniecība ASV, ka "mežabrāļu" komandierim veltīta pieminekļa atklāšana Čikāgā ir "īpaša cinisma" caurausta, jo notikusi gandrīz vienlaikus ar Holokausta upuru piemiņas dienu. Diplomātiskās misija savā lapā Facebook norādīja, ka Lietuva konsekventi glorificē nacistu līdzskrējējus un Holokausta dalībniekus, atainojot bendes kā upurus.

Литовские флажки - Sputnik Latvija
"Nokļuvusi inkvizīcijas ērā": vēstures skolotāja pastāstīja par vajāšanu Lietuvā

Vēstniecība atgādināja, ka kara gados "mežabrāļi" veidoja soda un apsardzes bataljonu kodolu, uz kuru sirdsapziņas bija okupētās Padomju Lietuvas teritorijā dzīvojošo ebreju iznīcināšana.

Krievijas vēstniecība aicināja Vašingtonu "vest pie prāta" sabiedrotos Baltijas valstīs.

Krievijas Ārlietu ministrija iepriekš jau pauda sašutumu par Ramanauska piemiņas iemūžināšanu Lietuvā.

Resora oficiālā pārstāve Marija Zaharova pārmeta Viļņai vēstures izkropļošanu un centienus padarīt bandītisko grupējumu dalībniekus par "nacionālajiem varoņiem".

Ādolfs Ramanausks-Vanags

Ādolfs Ramanausks ar iesauku Vanags bija viens no lietuviešu "meža brāļu" līderiem, Lietuvas Brīvības aizstāvju savienības bruņoto spēku komandieris. 1956. gadā viņš tika arestēts, tiesa viņam piesprieda augstāko soda mēru – nāves sodu nošaujot.

Lietuvā par "mežabrāļiem" dēvē nacionālistiski noskaņotus bruņotos grupējumus, kuri darbojās republikā pagājušā gadsimta 40. un 50. gados. Otrā pasaules kara gados daudzi no viņiem nostājās hitleriskās Vācijas pusē un piedalījās ebreju kopienas pārstāvju slepkavībās. Viņi vainojami arī par civilo iedzīvotāju un padomju partijas darbinieku slepkavībām.

Holokausta laikā Lietuvā nogalināti aptuveni 195 tūkstoši ebreju, 95% valstī dzīvojošo ebreju.

Ziņu lente
0