Gaidāms elektrības cenu kāpums: Latvija un Igaunija apliks ar nodevu elektroenerģiju no KF

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Igaunijā, sākot ar rudeni, ieviesīs tarifu par infrastruktūras lietošanu, kurš faktiski sadārdzinās elektroenerģiju.

RĪGA, 7. maijs – Sputnik. Latvija un Igaunija vienojušās par nodevu ieviešanu Krievijas elektroenerģijai, sākot ar šī gada rudeni, paziņoja Igaunijas Ekonomikas ministrijas Enerģētikas nodaļas vicekanclers Timo Tatars, vēsta ERR.

Patlaban Krievijas kompāniju ražotā elektroenerģija nonāk Igaunijā caur Lietuvu ( Baltijas valstu tirdzniecības vienošanās ļauj tirgot ar KF tikai caur Lietuvu, kaut gan tehniski piegādes ir iespējamas gan caur Latviju, gan caur Igauniju). Šādas elektrības cena ir praktiski divas reizes zemāka, nekā elektrības cena, kuru ražo uzņēmums Eesti Energia no slānekļa. Krievijas elektroenerģijas ražošanas kompānijām nav jāmaksā par CO2 izmešu kvotām, tāpēc tām ir konkurences priekšrocība pār ES kompānijām. Kopš 2017. gada CO2 kvotu cenas pieaugušas trīskārt.

Лампочка - Sputnik Latvija
Latvenergo grasās būtiski samazināt pakalpojumu tarifus

No šī gada rudens Krievijas elektroenerģija tā dēvētā enerģijas loka BRELL ietvaros nonāks Igaunijā nevis caur Lietuvu, bet gan caur Latviju. Igaunijai izdevās vienoties ar Latviju par tarifa ieviešanu par infrastruktūras lietošanu, jo pa tiešo elektroenerģijas no KF muitas nodevas tās nevarot ieviest.

"Attiecībā uz muitas aizsardzību – tas ir Eiropas Savienības un Eiropas Komisijas kompetencē, atsevišķi ES to noteikt nevar. Taču mēs vienojāmies ar latviešiem par infrastruktūras lietošanas tarifa ieviešanu, provizoriski, sākot ar rudeni," paskaidroja Tatars.

Viņš norādīja, ka analoģisku tarifu no Krievijas importētai elektroenerģijai jau daudzus gadus izmanto Somija.

"Būtībā, šis tarifs balstās uz izdevumiem, kuras rodas, veicot Krievijas elektrības importu," pateica Igaunijas valsts kompānijas Elering vadītājs Tāvi Veskimēgi.

Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Politiski motīvi: eksperts pastāstīja par Lietuvas lomu Baltijas AES liktenī

Iepriekš ziņots, ka Lietuva vairāk nekā divas reizes palielinājusi Krievijā ražotas elektroenerģijas iegādi 2019. gada pirmajā ceturksnī. Kopumā no janvāra līdz martam Lietuvai tika piegādāts 1,697 miljardi elektroenerģijas kilovatstundu, kas ir 2,1 reizi vairāk, nekā pērnā gada pirmajā ceturksnī (0,805 miljardi kilovatstundu). Tāpat Baltijas jūras reģionā KF elektroenerģijas importu palielinājusi Somija – par 41,5%. 2019. gada pirmajā ceturksnī Somijai tika piegādāti 2,181 miljards kilovatstundu, savukārt analoģiskā periodā 2018. gadā Somija importēja 1,541 miljardu kilovatstundu.

Jau pērn Krievija ievērojami palielināja elektroenerģijas piegādes Baltijas jūras reģionā, tirgojot Nord Pool biržā stundās, kad cena bijusi visaugstākā. Somijā piegāžu kāpums sastādīja 38%, Lietuvā – 41%. Krievijas kompānijas pauda gatavību turpināt piegādes, ņemot vērā to, ka arī iespējas tam tika paplašinātas – darbu uzsākušas jaunas TEC Kaļiņingradas apgabalā.

Ziņu lente
0