Igaunijā NATO karavīrs ar granātmetēju uzrāpās uz pieminekļa kritušajiem kareivjiem

© Фото из личного архива Михаила СеминаЧеловек в военной форме на памятнике павшим в Великую Отечественную войну в городе Силламяэ
Человек в военной форме на памятнике павшим в Великую Отечественную войну в городе Силламяэ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādas NATO valsts karavīrs atļāvās mācību laikā uzrāpties uz pieminekļa kritušajiem padomju karavīriem Sillamē, procesuālais lēmums tiks pieņemts vēlāk.

RĪGA, 7. maijs – Sputnik. Igaunijas Sillamē pilsētā NATO karavīrs mācību "Pavasara vētra" laikā ar granātmetēju uzrāpās uz pieminekļa kritušajiem padomju karavīriem, raksta Sputnik Igaunija.

Vietējie iedzīvotāji uzskatījuši redzēto par provokāciju un izsauca policijas vienību, paziņoja Sillamē pilsētas sapulces deputāts Oļegs Kultajevs. Ierodoties uz notikuma vietu, policisti lika nokāpt granātmetējam uz zemes un pastāstīja, ka viņa rīcību var uzskatīt par sodāmu pārkāpumu, taču galīgais procesuālais lēmums tikšot pieņemts vēlāk. Acīmredzot, tik iesākta lieta par pārkāpumu.

Самолеты L-39 - Sputnik Latvija
Igaunijā "plosās vētra": NATO mācībās lidmašīna teju ietriecās dzīvojamā mājā

Par to, kādu tieši NATO valstu armiju pārstāv pārkāpējs, informācijas pagaidām nav. Pēc vietējo iedzīvotāju sacītā, krieviski viņš neesot runājis.

NATO bloka militārās mācības "Pavasara vētra 2019" norisināsies Igaunijas teritorijā no 2019. gada 29. aprīļa līdz 17. maijam. Manevros piedalās vairāk nekā 9 tūkstoši karavīru, kuri pārstāv 17 pasaules valstu armijas. Mācību gaisa daļu atbalsta Lielbritānijas, Vācijas, ASV, Polijas un Igaunijas GKS militārās lidmašīnas un helikopteri.

Iepriekš Maskavā vairākkārt pauda raizes sakarā ar NATO bloka militārās aktivitātes pieaugumu KF robežu tuvumā. Krievijas ārlietu ministrs Sergej Lavrovs, tostarp, norādīja, ka visiem paziņojumiem par Baltijas valstu un Polijas militarizācijas nepieciešamību "Krievijas agresijas" savaldīšanai nav nekāda pamatojuma. Pēc KF ĀM vadītāja teiktā, NATO ir labi zināms, ka Krievija negrasās uzbrukt nevienai no alianses valstīm, savukārt mīts par "Krievijas draudiem" tiek izmantots militārā spēka palielināšanai austrumu virzienā.

Полицейский автомобиль в Литве - Sputnik Latvija
Nakts un 1,48 promiles asinīs: NATO kareivji atkal trako

Incidenti ar ASV un NATO karavīriem, kuri ierodas uz mācībām Baltijā, atgadās visnotaļ regulāri. Šī gada martā divi amerikāņu karavīri izspruka cauri ar 400 eiro sodu katram par to, ka viņi nokārtoja dabiskās vajadzības Rīgā, Brīvības pieminekļa skatu laukumā.

Pērnvasar amerikāņu karavīrs Kauņas centrā bārā sakāvās ar Azerbaidžānas pilsoņiem. Konflikta iemesls netika noskaidrots, ziņots, ka visi kautiņa dalībnieki bija iereibuši. Pēc kautiņa amerikānim, kurš piedalījies Lietuvā mācībās Saber Strike, bija nepieciešama ambulatora ārstēšana.

2018. gada maijā Lielbritānijas kara tiesa piesprieda soda naudu vairāk nekā 1000 eiro apmērā karavīram, kurš 2016. gadā nodarīja miesas bojājumus Latvijas iedzīvotājam. Incidents, kura bija iesaistīts militāro mācību Silver arrow dalībnieks, notika 2016. gada 1. novembrī McDonald's iestādē Vecrīgā. Iereibušais britu karavīrs sāka strīdu ar Latvijas pilsoni Akselu Aizkalnu un ar dūres sitienu salauza viņam degunu.

Солдаты НАТО - Sputnik Latvija
Klaipēdas deputāts sašutis par bezmaksas transportu NATO karavīriem

2018. gada aprīlī trīs iereibuši britu kareivji Rīgā sakāvās ar vietējiem policistiem. Viens no jaunākajiem virsniekiem tika aizturēts uz vairākām stundām, otra kareivja nomierināšanai policisti bija spiesti izmantot piparu gāzi. Ziņots, ka karavīrus gaida disciplinārs sods.

2017. gada rudenī NATO misijas ietvaros Lietuvā dislocētajiem vācu kareivji piedzērušies vietējā bārā un sarīkojuši kautiņu. Tika ziņots, ka divi pamatīgi piedzērušies kareivji iesāka asu strīdu, kurš pārauga lielā kautiņā. Vienam no viņiem bija nepieciešama hospitalizācija. Pārējos kareivjus policija no bāra nogādāja kazarmās.

Tā paša gada jūlija sākumā Viļņā divi NATO karavīri sarīkoja kautiņu restorānā. Konflikts notika neapmaksāta rēķina dēļ.

2017. gada jūnijā Lietuvas policija aizturēja ASV karavīru, kurš nokārtoja vajadzību pie Lietuvas Iekšlietu ministrijas ēkas. Amerikānis tika vaļā ar soda naudu 15 eiro apmērā.

NATO karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Piedzērušies NATO karavīri sarīkoja kautiņu Lietuvas bārā

2014. gada maijā ar skandālu beidzās NATO eskadras uzturēšanās Ventspilī mācību Open Spirit laikā. Pilsētā notika vairāki kautiņi, kuros bija iejaukti ārzemnieki. Pēc viena no tiem kareivis no Nīderlandes nonāca slimnīcā bez samaņas ar sejas kaulu lūzumiem un smadzeņu tūsku. Ventspils mērs Aivars Lembergs pastāstīja par notikušo sīkāk un uzsvēra, ka NATO jūrnieki uzvedas cūciski, ignorē Latvijas likumus un Ventspils pašvaldības saistošos noteikumus. Politiķis stāstīja, kā piedzērušie kareivji apčurājuši vitrīnas, vēmuši un lietojuši alkoholu sabiedriskās vietās — tas Latvijā ir aizliegts. Piedevām viņi plūkuši puķes dobēs, lai uzdāvinātu prostitūtām. Mērs izteica pieņēmumu, ka traumas kareivji saņēmuši, kad vietējie aizstāvējuši savas sievietes no uzmākšanās. Sodīti 23 kareivji: 13 – par alkohola lietošanu, 10 – par nepieklājīgu uzvedību.

Ziņu lente
0