Lietuvā referendumā par dubulto pilsonību plāno piedalīties divas trešdaļas pilsoņu

© Sputnik / Констанция ЖдановскаяЛитовские паспорта
Литовские паспорта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa valsts iedzīvotāju atzīmēja notikuma lielo nozīmi, taču daudzi nav saņēmuši pietiekamu informāciju par to.

RĪGA, 31. marts – Sputnik. Referendumā par dubulto pilsonību plāno piedalīties divas trešdaļas Lietuvas iedzīvotāju, informēja Sputnik Lietuva, atsaucoties uz valsts Ministru Kabineta preses dienestu.

Valdības kanclera vietnieks Deivids Matuļonis paziņoja, ka organizētā sabiedriskās domas aptauja liecina: pilsonības problēma ir ļoti svarīga.

Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas pilsoņi strauji maina pilsonību

Pētījums apliecināja, ka 65% respondentu atzīst referenduma nozīmi un vēlas tajā piedalīties.

Aptaujas rezultāti norāda, ka 89% pilsoņu piekrituši apgalvojumam: dalība referendumā tiek uzskatīta par nepieciešamu pilsoniskā viedokļa izpausmi.

Apgalvojumam, ka referendumā apspriestajam jautājumam ir liela nozīme valsts dzīvē, piekrita 40%, tam, ka notikums ir nozīmīgs no nācijas viedokļa – 45% respondentu.

Iedzīvotājiem tika uzdots jautājums, vai pieejama pietiekama informācija par referendumu. Tikai 12% aptaujāto norādīja, ka tā ir pietiekama, 33% atbildēja, ka drīzāk pietiekama, 38% respondentu apliecināja, ka informācijas trūkst, 11% - ka informācija ir absolūti nepietiekama.

Aptaujas gaitā noskaidrojās, ka par referendumu vismazāk interesējas cilvēki līdz 25 gadu vecuma grupā. Viņiem ir arī vismazākā informācija minētajā jautājumā.

Aprīlī valdības kanceleja sāks reklāmas kampaņu, lai pastāstītu iedzīvotājiem par referenduma nozīmi.

Iepriekš Lietuvas Seima pieņēma lēmumu organizēt referendumu par dubulto pilsonību vienlaikus ar republikas prezidenta vēlēšanām – 12. maijā.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņš negrasās atteikties no ASV pilsonības

Dubultā pilsonība ļaus Lietuvas pilsoņiem, saņemot vēl vienu ES valsts pilsonību, saglabāt abas.

Šim nolūkam nepieciešami grozījumi Lietuvas Konstitūcijas 12. pantā. Ja referendumā lielākā daļa pilsoņu nobalsos par šiem grozījumiem, tie varēs stāties spēkā 2020. gada 1. aprīlī.

Lietuvas politiķi ierosināja dubulto pilsonību, ņemot vērā pilsoņu augošo migrāciju pēc valsts iestāšanās Eiropas Savienībā. Politiķi norūpējušies arī par situāciju Brexit jautājumā, jo vairāk nekā 200 tūkstoši lietuviešu ir aizbraukuši uz Lielbritāniju peļņā un pēc valsts izstāšanās no ES varētu masveidā atteikties no Lietuvas pilsonības.

Ziņu lente
0