Tumšo spēku atmošanās: kāpēc Igaunijā uzbruka rabīnam

© Sputnik / Вадим АнцуповТаллинская синагога
Таллинская синагога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partijas, kas var iekļūt Igaunijas valdībā, daudzi izteikumi ir naidīgi pret nacionālajām minoritātēm un vērsti uz sabiedrības dalīšanu savējos un svešajos.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Uzbrukums Igaunijas galvenajam rabīnam Šmuelam Kotam ir saistīts ar Centriskās partijas koalīcijas pārrunām ar nacionālistiem, uzskata Igaunijas Ebreju kopienas Padome, raksta Sputnik Igaunija.

Sestdien, 16. martā, Šmuels Kots devās uz sinagogu kopā ar bērniem. Uz ielas pie viņa un viņa bērniem pietuvojās igauņu valodā runājošais vīrietis, kurš sāka izkliegt apvainojumus: "Ebrejus uz krāsns! Heil Hitler!" un tamlīdzīgo.

Гербертс Цукурс - Sputnik Latvija
Vai Cukurs piedalījās Holokaustā? Latvijas ebreju kopiena iepazīsies ar lietas materiāliem

Igaunijas policija uzsākusi verbālā uzbrukuma fakta izmeklēšanu, uzsākta lieta par naida kurināšanu, pārkāpēja personība jau ir noskaidrota, bet policija to neatklāj.

Igaunijas Ebreju kopienas padome savā mājaslapā publicēja paziņojumu, kurā saistīja šo notikumu ar koalīcijas sarunām starp Centrisko partiju un Igaunijas Konservatīvo tautas partiju (est. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, EKRE). Parlamenta vēlēšanās centristi ieņēmuši tikai otro vietu, tomēr cenšas saglabāt varu, rīkojot pārrunas ar konservatīvo partiju "Tēvija" un EKRE, ko valstī un ārpus tās uzskata par fašistisku.

"EKRE partijas dalība koalīcijas sarunās un tās iespējamā iekļūšana valdībā atmodina sabiedrības tumšos spēkus un provocē notikušajam ar rabīnu līdzīgus incidentus," - teikts Igaunijas ebreju kopienas paziņojumā.

"Daudzi šīs partijas izteikumi ir naidīgi pret nacionālajām minoritātēm un ir vērsti uz sabiedrības dalīšanu savējos un svešajos. Tas nevar neizraisīt dziļu satraukumu un nožēlu," - teikts iesniegumā.

Bijušais premjerministrs Jurijs Ratass, Centriskās partijas vadītājs un sarunu ar EKRE iniciators, nosodīja uzbrukumu rabīnam.

"Es kategoriski nosodu vakar notikušo verbālo uzbrukumu Igaunijas galvenajam rabīnam Šmuelam Kotam. Igaunijas Republikā nav vietas  diskriminācijai pēc izcelsmes, reliģiskās, nacionālās vai citas pazīmes. Esmu pārliecināts, ka policija ātri veiks izmeklēšanu un noskaidros lietas apstākļus. Naida kurināšana nav atļauta, un uz šādu rīcību vienmēr ir jāreaģē ar visu nopietnību. Es to apstiprināju arī telefona sarunā ar galveno rabīnu Šmuelu Kotu," - viņš uzrakstīja savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0