Kremlis: NATO kibercentrs Tallinā paredzēts plašam karam pret Krieviju

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasРабота за компьютером. Клавиатура
Работа за компьютером. Клавиатура - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Drošības padomes locekļi ir pārliecināti, ka NATO Apvienotais kiberaizsardzības centrs Igaunijā radīts ar mērķi traucēt stratēģiski svarīgu objektu darbam Krievijā informācijas kara apstākļos.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Kaitējums valsts pārvaldes sistēmu, finanšu institūtu, uzņēmumu, elektrostaciju, staciju un lidostu darbam ir NATO kibercentru Tallinā un Rīgā patiesais mērķis, uzskata KF Drošības padome, vēsta Sputnik Igaunija.

Krievija ir gatava cīnīties pret NATO kiberkalpiem

Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks Mihails Popovs intervijā izdevumam "Krasnaja zvezda" pastāstīja, ka informācijas un komunikāciju tehnoloģiju attīstība veicinājusi jaunas militāri politiskās konfrontācijas sfēras attīstību. Eksperts uzsvēra, ka daudzi speciālisti jau norādījuši: globālā informācijas telpa ir jaunais karadarbības teātris. Popovs pastāstīja, ka ASV un to partneri NATO lielu uzmanību velta aktīvām darbībām kibertelpā un totālas kontroles ieguvei šajā jomā. Pēc viņa domām, to apliecina NATO radītais Kopējais kiberaizsardzības izcilības centrs Tallinā un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs Rīgā.

Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija
Krievija fiksējusi trīs miljonus kiberuzbrukumu no ASV

KF Drošības padome uzskata, ka minēto struktūru galvenais uzdevums ir potenciālā pretinieka, galvenokārt – Krievijas vitāli svarīgu objektu un infrastruktūras skaitļošanas tīklu izsišana no ierindas, kaitējot valsts pārvaldes sistēmu, finanšu institūtu, uzņēmumu, elektrostaciju, dzelzceļa staciju un lidostu darbam.

Ņemot vērā tamlīdzīgus NATO soļus, kas nepārprotami apdraud Krieviju, Popovs īpaši atzīmēja, ka Krievijas karaspēku grupējuma pieredze Sīrijā, mācību un ārkārtas pārbaužu rezultāti liecina: Krievijas Bruņotie spēki spēj atvairīt pret valsti vērstu agresiju, nodrošināt tās teritorijas vienotību un drošību.

Kā notiek gatavošanās kiberkaram Igaunijā

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada oktobrī NATO vadība pieņēma lēmumu par kiberspēku izveidi, kuru uzdevums būs uzbrukums pretiniekam alianses Statūtu 5. panta ietvaros.

Balva par pirmo vietu kibermācībās Locked Shields 2018 - Sputnik Latvija
Starptautiskās kibermācības Tallinā beigušās ar NATO uzvaru

Alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzinīgi novērtēja vairāku NATO valstu vadības paziņojumus par gatavību piešķirt nacionālās iespējas radāmajai struktūrai un pauda cerību, ka citi alianses locekļi sekos viņu piemēram.

Igaunija jau vairākus gadus attīsta militarizētās kiberstruktūras. Līdztekus jau esošajam kibercentram Tallinā NATO izveidoja Igaunijas armijas kibervienību komandstruktūru, kas tieši pakļauta Aizsardzības spēku komandierim.

2018. gada novembrī Tartu pilsētā notika NATO kiberaizsardzības mācības Cyber Coalition — tās bija vienas no lielākajām pasaulē. Mācībās piedalījās aptuveni 700 cilvēki no NATO dalībvalstīm, bloka partnervalstīm, no rūpniecības un zinātniskajām aprindām. Mācību gaitā tiek sagatavoti kiberaizsardzības speciālisti un pārbaudītas viņu iespējas nodrošināt NATO un nacionālo tīklu aizsardzību.

Ziņu lente
0