Baumas par Rail Baltica "nāvi" izrādījušās pārspīlētas

© Foto : EDZL / RailbalticaRail Baltica
Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija vēl nav publicējusi nekādus plānus, kas būtu saistīti ar dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica projekta finansējuma samazināšanu.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Patlaban nav saņemta nekāda informācija par to, ka Eiropas Komisija būtu atteikusies no dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica projekta, paziņoja partijas "Igaunijas zaļie" pārstāvji. ES Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes sēdē projekts Rail Baltica netika apspriests, vēsta Sputnik Igaunija.

Iepriekš medijos parādījās informācija par to, ka Rail Baltica nav iekļauta no ES kopējiem līdzekļiem finansējamo prioritāro projektu sarakstā Eiropas Savienības budžeta projektā 2021.-2027. gg., un maģistrāles būvdarbi, iespējams, tiks atlikti uz nenoteiktu laiku.

Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Būt vai nebūt: ES līderus samulsinājis jautājums par eirozonas budžetu

Partijas "Igaunijas zaļie" valdes loceklis Olevs Andress Tinna paskaidroja, ka pagaidām nav apstiprināts pieņēmums par to, ka Briseles viedoklis par Rail Baltica būtu mainījies. Taču problēmas projekta īstenošanas aspektā tomēr ir, apstiprināja politiķis.

"Piemēram, pirms dažām nedēļām somi pastāstīja, ka nevēlas būvēt dzelzceļu no Ziemeļu Ledus okeāna uz dienvidiem, bet biznesa plānā ir aprēķins, ka no turienes uz Rail Baltica ies kaut kādas kravu plūsmas," – atklāja Olevs Andress Tinna.

Viņš norādīja, ka Rail Baltica likteni varētu ietekmēt kravu plāna trūkums. "Ieplānots pa Rail Baltica no ziemeļiem uz dienvidiem pārvadāt piecus miljonus tonnu kravu gadā. Taču 17 gadu laikā kravu plūsma no ziemeļiem uz dienvidiem caur Igauniju sasniegusi tikai 400 tūkstošus tonnu. Plāni absolūti neatbilst realitātei, un gadījumā, ja Eiropas Savienība izanalizēs skaitļus, tai nāksies projektu slēgt. Taču vai tas tiks slēgts – tas jau ir cits jautājums," – paskaidroja "Igaunijas zaļo" pārstāvis.

Rail Baltica ir Eiropas sliežu standarta dzelzceļa projekts ar Eiropas vilcienu kustības pārvaldes sistēmu, kurš ies no Tallinas cauri Baltijas valstīm līdz Varšavai Polijā. Projektu koordinē AS RB Rail, savstarpējs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas uzņēmums.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Lēnīgie baltieši var palikt bez ES naudas Rail Baltica būvdarbiem

Trases garums Igaunijā sastādīs 300 kilometrus, Lietuvā – 360 kilometrus, Latvijā – nedaudz vairāk par 300 kilometriem.

Vienošanās par Rail Baltica celtniecību parakstīta 2017. gada 31. janvārī Tallinā Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā. Vienošanās ietver valstu saistības, kuras nepieciešamas dzelzceļu satiksmes izbūvei ar Centrāleiropu. Pirmajā februārī kļuva zināms, ka projektam pievienosies Somija.

Aptuvenā dzelzceļa Rail Baltica cena sastāda ap 6 miljardiem eiro. Lielāko daļu finansējuma piešķirs ES fondi.

Par dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica īstenošanas projekta savstarpējā uzņēmuma RB Rail izpilddirektoru un valdes priekšsēdētāju ievēlēts Timo Rīhimeki, 11. martā viņš uzsāks darbu. Bijusī uzņēmuma RB Rail vadītāja Baiba Rubesa atkāpās no amata pērnā gada septembrī, neilgi pirms pilnvaru termiņa beigām.

Ziņu lente
0