Lietuvas SDG termināls aptur darbu

© Foto : Klaipedos NaftaСПГ Klaipedos nafta
СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo reizi kopš SDG termināla darba uzsākšanas Klaipēdā tiks uzsildīti gāzes krātuves kuģa rezervuāri.

RĪGA, 23. februāris – Sputnik. Lietuvas SDG termināls Independence aptur savu darbu liela mēroga tehniskas pārbaudes dēļ, tiek ziņots termināla operatora kompānijas Klaipedos nafta mājaslapā.

Darbi sāksies šodien, 23. februārī, un ilgs līdz marta beigām, kad Klaipēdā ienāks jauns gāzes tankkuģis. Kā vēsta operators, pārbaudes laikā pirmo reizi kopš SDG termināla darba uzsākšanas Klaipēdā tiks uzsildīti gāzes krātuves kuģa rezervuāri.

Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Lietuva izolācijā: Latvija, Igaunija un Somija būvē vienotu gāzes tirgu

Darbus veiks Klaipedos nafta un kuģa īpašnieks – norvēģu kompānija Hoegh LNG. Plānots iesaistīs apmēram 50 Lietuvas un ārvalstu darbu veicēju pārstāvjus, savukārt ar darbu izvērtēšanu nodarbosies starptautiskās kompānijas DNV GL inspektori.

Pārbaude tiks veikta Klaipēdā, kaut gan parasti šāda izmēra kuģim šādos nolūkos jābūt transportētam uz lielāku kuģu būvētavu ārzemēs.

SDG termināla darbība plānoto remontdarbu dēļ īslaicīgi tiek apturēta katru gadu, savukārt rūpīga termināla un gāzes krātuves kuģa apskate Klaipedos nafta jāveic reizi piecos gados.

Lietuva ir vienīgā Baltijas valsts, kura pa tiešo pērk SDG, jo tā īrē peldošo termināli Independence gāzes iepirkuma daļas samazināšanai no Krievijas un "enerģētiskās neatkarības" mērķa sasniegšanai. SDG termināļa noma valstij izmaksā 60 miljonus eiro gadā.

СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
SDG terminālis neglābj: Klaipedos Nafta peļņa kritusies gandrīz par ceturto daļu

Pērnā gada decembra beigās Lietuvas Seims atļāva izpirkt Klaipēdas SDG termināla gāzes krātuves kuģi pēc 2024. gada. Kuģa cena netiek atklāta, taču, pēc dažādiem vērtējumiem, tā varētu sastādīt no 121 miljona līdz 160 miljoniem eiro. Šis lēmums ļaus sadalīt termināla uzturēšanas izmaksas ilgākā laika periodā un atvieglot tā uzturēšanas slogu patērētājiem, uzskata valdībā. No 2019. gada plānots samazināt ikgadējos izdevumus vismaz par 23 miljoniem eiro – no 66 līdz 43 miljoniem eiro. Lielākais gāzes patērētājs Lietuvā – minerālvielu rūpnīca Achema – pēc kuģa izpirkšanas par termināla uzturēšanu maksās gandrīz par 6 miljoniem eiro mazāk.

Visā pastāvēšanas laikā termināls ne reizi nav strādājis ar pilnu jaudu.

Pēc 2018. gada rezultātiem, Lietuva samazinājusi sašķidrinātās dabasgāzes iegādes. 2018. gadā tika regazificētas un izkrautas 9,196 TWh gāzes (apmēram 872 miljoni kubikmetru) – par 27,3% mazāk, nekā 2017. gadā (12,645 TWh). Taču palielinājās gāzes iegādes no Krievijas holdinga Gazprom. Statistika par visu 2018. gadu pagaidām nav saņemta, taču pēc janvāra-septembra rādītājiem, Lietuva iegādājusies 0,936 miljardus kubikmetru gāzes, kas ir par 0,07 miljardiem kubikmetru vairāk, nekā par 2017. gada trijiem ceturkšņiem.

Ziņu lente
0