Eiroparlamenta komiteja – Latvijai: bērniem jāmācās dzimtajā valodā

© Sputnik / Алексей ТихомировФлажки ЕС, Латвии и России
Флажки ЕС, Латвии и России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai atgādināja par nepieciešamību cienīt nacionālo minoritāšu valodas identitāti un ievērot bērnu tiesības.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Eiroparlamenta Kultūras komiteja nosūtījusi Latvijas premjerministram Krišjānim Kariņam oficiālu vēstuli, kurā tiek izteiktas bažas par Latvijas varasiestāžu plāniem ierobežot izglītību mazākumtautību valodās augstākās, vidējās un sākumskolas izglītības sistēmā, vēsta Sputnik Igaunija.

Илга Шуплинска - Sputnik Latvija
Lietuvā es pārietu uz krievu valodu: Šuplinska pamatoja partijas nostādni

Iepriekš Eiroparlamenta deputāte no Igaunijas Jana Toma vērsās komitejā ar piedāvājumu norādīt Rīgai uz nepieļaujamu tiesību atņemšanu izglītības iegūšanai dzimtajā valodā.

Par ieganstu oficiālajai uzrunai kalpoja Eiroparlamentā iesniegtā Latvijas Republikas pilsoņa petīcija, kurā viņš norādīja, ka Latvijas varasiestāžu cīņa ar krievvalodīgo izglītību pārkāpj Eiropas Padomes Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību un Bērnu tiesību konvenciju.

Pēc dokumenta izskatīšanas Petīciju komitejā tas tika iesniegts EP Kultūras komitejai. Pēc komitejas locekļu apspriešanas beigām tika atzīts, ka "izglītības sistēma nevar tikt izolēta no sociolingvistikā konteksta un sabiedrības" un "bērniem ir nepieciešama izglītība dzimtajā valodā, sevišķi sākumskolā".

"Bez citas valodas identitātes cieņas nevar būt vienlīdzīgu pilsoņu," - uzsver vēstules autori, kura tika nosūtīta Latvijas premjeram.

Vēstījumā tāpat tiek atgādināts, ka rezolūcija par minoritāšu aizsardzību un nediskriminēšanu ES, kuru Eiroparlaments atbalstīja 2018. gada februārī, atklāti norāda, ka Eiropas Savienības valstīm ir pienākums nodrošināt mazākumtautību valodas izmantošanas tiesības un aizsargāt ES valodu daudzveidību.

Pēc Janas Tomas sacītā, viņu apmierina tas, kā viņas kolēģi reaģēja uz Latvijas izglītības reformām.

"Protams, tas ir skaidrs signāls arī tiem Igaunijas politiskajiem spēkiem, kuri cenšas virzīt visas krievvalodīgās izglītības pāreju igauņu valodā un apgalvo visiem, ka šajā sakarā it kā esot sasniegts konsenss," - piebilda eirodeputāte.

"Kā mēs redzam, uz šādiem "konsensiem" Briselē skatās šķībi," - noslēgumā sacīja Toma.

Iepriekš Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida paziņoja, ka jautājums par krievu skolu pāriešanu uz mācībām igauņu valodā jau sen ir izlemts.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Latvijā atvērta valstī pirmā krievu tiešsaistes skola

Viņa paziņoja, ka Igaunijai ir jāizveido vienota izglītības sistēma igauņu valodā, un tas ir jāizdara, lai visiem bērniem it kā būtu vienādas iespējas.

"Faktiski mēs esam pieņēmuši šo lēmumu, kaut arī neesam par to runājuši, jo Igaunijā netiek gatavoti skolotāji krievu skolām," - paudusi viņa Jaungada uzrunā .

Maskava apsolīja darīt visu iespējamu, lai Latvijā tiktu ievērotas krievvalodīgo tiesības Latvijā iegūt izglītību krievu valodā. Krievijas ĀM regulāri pievērš ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. Krievijas Valsts Dome saistībā ar skolu reformu pieņēmusi iesniegumu par ekonomiska rakstura pasākumiem attiecībā pret Latviju.

Ziņu lente
0