Eiropas Parlamentā notiks debates par politisko vajāšanu Baltijas valstīs

© Foto : mk.gov.lv / Valsts kancelejaФлаги Балтийских стран на башне
Флаги Балтийских стран на башне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Igaunijas pārstāvji Eiropas Parlamentā pastāstīs par citādi domājošo arestiem, aizliegumu piedalīties vēlēšanās un politiskajos procesos.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Trešdien, 20. februārī Eiropas Parlamentā notiks debates par politisko vajāšanu un vārda brīvības ierobežošanu Latvijā, kā arī Lietuvā un Igaunijā. Tās organizēs ES deputāts no partijas "Latvijas Krievu savienība" Miroslavs Mitrofanovs.

Debatēs piedalīsies deputāte Žozepa Marija Terikabrasa (Katalonija), Jana Toma (Igaunija), Andrejs Mamikins (Latvija), bijusī Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka (2004.-2018.), eksperti cilvēktiesību jautājumos un žurnālisti. Tiks organizēta translācija internetā.

Исправительные колонии - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Hibrīdspiegošana": kā apturēt represiju konveijeru

Vairāki spīkeri no Latvijas, kuri nevar ierasties Briselē, jo viņiem piemērots drošības līdzeklis – aizliegums pamest valsti (Aleksandrs Gapoņenko, Vladimirs Lindermans, Jurijs Aleksejevs) piedalīsies debatēs videokonferences formātā.

Daudziem kriminālprocesu figurantiem kopīgs ir apsūdzības pants – Krimināllikuma 811.pants (palīdzība ārvalstij pret Latvijas Republiku vērstā darbībā), saskaņā ar kuru var sodīt "par darbību nolūkā palīdzēt ārvalstij vai ārvalsts organizācijai vērsties pret Latvijas Republikas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu, valsts iekārtu vai valsts drošību". Eksperti ir pārliecināti, ka tamlīdzīgs formulējums ir pārāk miglains un ļauj izmantot Krimināllikumu politisko oponentu vajāšanai.

Debatēs – arī videokonferences formātā – piedalīsies Klaipēdas pilsētas sapulces bijušais deputāts Vjačeslavs Titovs, kurš tiek vajāts par to, ka uzdevis jautājumus par mūsdienu Lietuvas varoņa Ādolfa Ramanauska-Vanaga lomu Holokaustā valsts teritorijā.

Александр Гапоненко на Марше рассерженных родителей в Риге в знак протеста против реформы в русских школах - Sputnik Latvija
Tiesībsarga Gapoņenko arests, jeb Politisko represiju ēras sākums Latvijā

Tatjanai Ždanokai ilgus gadus liegta iespēja balotēties parlamenta un pašvaldību vēlēšanās savā valstī. Aizliegums balotēties 13. Saeimas vēlēšanām tika pieņemts uz Drošības policijas slepenā pārskata pamata. Ždanoka ir pārliecināta, ka izcīnīs uzvaru gaidāmajā procesā Eiropas cilvēktiesību tiesā.

Par situāciju savās valstīs pastāstīs arī lietuviešu žurnālists, Sociālistiskās tautas frontes priekšsēdētājs Ģedris Grabausks un jurists no Igaunijas, eksperts konstitucionālo tiesību lietās Sergejs Seredenko.

Ziņu lente
0