Igaunijas pašvaldību medijiem ieteikts atteikties no reklāmas nestās peļņas

© Sputnik / Александр ЗаболотныйПресса Эстонии.
Пресса Эстонии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā un Igaunijā sācies uzbrukums pašvaldību avīzēm.

RĪGA, 19. februāris — Sputnik. Igaunijas Laikrakstu savienības izpilddirektors Marts Raudsārs ierosinājis ieviest valsts kontroli pār pašvaldību avīzēm, ja tās brīvprātīgi neatteiksies no maksas reklāmas, vēsta Sputnik Igaunija.

Avīzes - Sputnik Latvija
VARAM: novadu avīzes krievu valodā apdraud Latviju

Raudsārs uzskata, ka pašvaldībām ir tiesības laist klajā savus informatīvos biļetenus, taču tās nevar iekasēt maksu par reklāmu.

Pēc Raudsāra domām, gadījumā, ja reģionālie izdevumi nesniedz visaptverošu informāciju par vietējo varasiestāžu darbību, pašvaldību medijiem šis trūkums ir jālabo. Taču, ja vietējie laikraksti informāciju sniedz pilnā apjomā, pašvaldību mediji nav īpaši vajadzīgi.

Aizvadītajā nedēļā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, piedaloties Pilsētu un pagastu dienai veltītā pasākumā, pašvaldību medijus nodēvēja par "žurnālistikai līdzīgu" produktu, kas piemēslojot pastkastītes. Pēc Kaljulaidas domām, vietējām pašvaldībām nāktos informācijas sniegšanai aktīvāk izmantot privātos, nevis pašvaldību izdevumus.

Par kāzām un bērēm

Ar pašvaldību laikrakstiem grasās cīnīties arī Latvijas ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), vēsta Baltnews.lv.

Avīzes - Sputnik Latvija
Rēzeknes novada mērs sodīts par avīzes izdošanu krievu valodā

Viņš paziņoja, ka pašvaldību laikraksti varētu būt plāni, iespējams, melnbalti un tīri informatīvi izdevumi par izsolēm, kaut kādu noteikumu stāšanos spēkā, statūtu izmaiņām, ziņām par teritorijas plānošanai veltītām diskusijām, par kāzām un bērēm.

Iepriekš Konkurences padome jau ierosināja aizliegt pašvaldībām Latvijā laist klajā savus izdevumus.

Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama skaidroja: "Pašvaldības bieži dotē savus izdevums un tai pašā laikā iekasē naudu par reklāmu. Privātajiem medijiem tas ir vienīgais līdzekļu avots, bet pašvaldību laikraksti nosaka tā sauktās dempinga cenas un neatkarīgiem laikrakstiem nav vairs iespēju."

"Tad vienīgais paliek pašvaldības izdevums, kur tiek īstenotas pozitīvisma kampaņas," – vērtēja KP vadītāja.

Ziņu lente
0