Lietuva un Latvija nokārtojušas ilgo strīdu par lidojumiem pār Baltijas jūru

© Sputnik / Евгения Новоженина / Pāriet pie mediju bankasБерег Балтийского моря, архивное фото
Берег Балтийского моря, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārrunas starp valstīm vairāk nekā desmit gadus ilga jautājumā par 39 kilometrus garo iecirkni H64 Area Ninta.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Lietuvas un Latvijas aviācijas dispečeru kompānijas Oro navigacija un LGS vienojušās par navigāciju virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas uzņēmuma preses dienestu.

Сотрудник коммунальных служб убирает снег в аэропорту Шереметьево города Москвы - Sputnik Latvija
Šeremetjevas starptautiskā lidosta nosaukta par punktuālāko pasaulē

Abu valstu pārrunas ilga vairāk nekā desmit gadus. Par strīdus ābolu kļuva 39 kilometrus garš iecirknis H64 Area Ninta virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem, kas iekļauts Viļņas lidojumu informācijas reģionā.

1998. gadā Baltijas republiku valdības parakstīja līgumu, kas paredzēja atbildības nodošanu par navigāciju Latvijai. Tomēr 2004. gadā, kad stājās spēkā ar vienotās Eiropas debesu radīšanas iniciatīvu saistītie grozījumi, radās vajadzība pārskatīt Rīgas un Viļņas parakstīto vienošanos.

"Oro navigacija nodrošinās gaisa satiksmes kontroli, aeronavigācijas informāciju, kā arī meklējumu un glābšanas darbu koordināciju iecirknī Area Ninta. Vienlaikus LGS atbildēs par brīdinājumiem avāriju gadījumā, gaisa satiksmes pārvaldi, lidojumu plūsmu plānošanu, sakaru, navigācijas un monitoringa pakalpojumiem," – teikts preses dienesta paziņojumā.

Domājams, jaunā vienošanās uzlabos apstākļus Lietuvai un gaisa telpas apkalpošanas kvalitāti, ņemot vērā Lietuvas un Latvijas dispečeru pienākumu precīzu sadali. Tāpat nodevas par apkalpošanu saņems Lietuva.

Vienošanās stājusies spēkā pēc tās parakstīšanas 6. februārī.

Ziņu lente
0