Igaunija aicina ASV turpināt "militāro savaldīšanu" Baltijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas ārlietu ministrs pastāstīja amerikāņu senatoriem, kādam nolūkam Igaunija vēlas saglabāt ASV militāro klātbūtni Baltijas valstīs.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Igaunija vēlas saglabāt ASV militāro klātbūtni Baltijas valstī "savaldīšanas" mērķiem. Par to Vašingtonā informēja Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers, vēsta Sputnik Igaunija.

Ceturtdien, 7. februāri S.Miksers tikās ar ASV Senāta locekļiem Džeimsu Rišu, Bobu Mendezu un Eliotu Engelu, informēja Igaunijas Ārlietu ministrijas preses dienests.

В Польше размещен батальон НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polijā viss ir O’kay. ASV dāvājušas Varšavai "drošības atslēgas" lomu

"Mēs augstu vērtējam ASV ieguldījumu Baltijas valstu drošībā un vēlamies, lai tas turpinātos," – tikšanās gaitā apliecināja Miksers.

Pēc viņa domām, amerikāņu klātbūtne reģionā ir labākais Krievijas "savaldīšanas faktors". Ministrs uzsvēra sabiedroto vienotības saglabāšanas lielo nozīmi attiecībās ar Maskavu.

"Mēs augstu vērtējam ASV Kongresa un administrācijas konsekvento aktīvo politiku, īstenojot spiedienu pret Krieviju ar mērķi pielikt punktu Ukrainas teritoriālās vienotības pārkāpumiem," – teica Miksers.

Šajā kontekstā tikšanās dalībnieki pauda solidāru viedokli par nepieciešamību turpināt dialogu ar Krieviju sankciju valodā.

Iepriekš vēstīts, ka pēdējos gados ASV un NATO aktīvi paplašina savu militāro klātbūtni Baltijas valstīs – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. NATO samitā Varšavā 2016. gadā alianse pieņēma lēmumu par daudznacionālo bataljonu dislokāciju reģionā pēc rotācijas principa.

Igaunijā aktīvi paplašinās infrastruktūra, kas paredzēta alianses kara lidmašīnu uzņemšanai un apkalpei. Sputnik Igaunija informēja par Emari aviobāzes vērienīgu paplašināšanu.

Житель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото - Sputnik Latvija
NATO un Gruzija atradušas ieganstu aktīvai sadarbībai jūrā

Projekta finansējums 14 miljonu dolāru apmērā tika nodrošināts no ASV valsts budžeta.

Savas darbības Rietumi aizbildina ar Krievijas uzbrukuma draudiem. Savukārt Krievija jau vairākkārt norādījusi, cik absurdi ir apgalvojumi par Maskavas agresīvajiem plāniem. KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Baltijas rajonā nepastāv draudi, kas attaisno tā militarizāciju, un visi mijiedarbības jautājumi reģionā jārisina jau esošo daudzpusējo formātu ietvaros.

Pie tam Krievijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka NATO ir ļoti labi zināms, ka KF nelolo nekādus uzbrukuma plānus, un Krievijas draudu mīts tiek izmantots, lai aizbildinātu militārās klātbūtnes paplašināšanu pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0