Nopirki elektroenerģiju Krievijā – piemaksā: Baltijā apspriež jaunu iniciatīvu

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasЭлектрическая подстанция
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lētā Krievijas elektroenerģija pērn, no vienas puses skatoties, apturēja cenu kāpumu, no otras – izspieda no tirgus daļu no Eesti Energia produkcijas.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Lētā Krievijas elektroenerģija padara nekonkurētspējīgas valsts enerģētikas koncerna Eesti Energia piegādes vietējā tirgū, tiek apspriests jautājums par ierobežojošo nodevu ieviešanu, raksta igauņu izdevums "Delovije vedomosti".

Igaunijas koncerns Eesti Energia uzskata, ka Baltijai pēc Somijas piemēra jānosaka nodevas Krievijas elektroenerģijas importam. Par to, ka Igaunija atbalsta nodevu ieviešanu, paziņoja arī Ekonomikas ministrijas Enerģētikas daļas vadītājs Timo Tatars. "Latvijas vēlēšanu dēļ pārrunas par šāda risinājuma piemērošanu pērn apstājās. Mēs ceram tās turpināt šogad," pateica ierēdnis.

Лампочка - Sputnik Latvija
Elektrība Latvijā kļuvusi visdārgākā Baltijā

Krievijas un Baltkrievijas elektroenerģija nonāk reģionālajā enerģētikas biržā Nord Pool lielākoties caur Somiju un Lietuvu. Saskaņā ar Eesti Energia datiem, Krievijā ražotās elektroenerģijas apjoms, kurš pērn nonācis Nord Pool biržā, sastādīja 13,3 TWh. Salīdzinājumam: Igaunijā elektroenerģijas gada patēriņš vidēji sastāda 8,4 TWh. Krievijas elektroenerģijas daļa Baltijā 2018. gadā pieaugusi par 50%.

Iemeslu šādam Krievijas enerģijas piegādes apjomu pieaugumam Eesti Energia saskata, pirmām kārtām, nodevu pieaugumā par ogļskābās gāzes izmešiem elektrības ražošanā ES valstīs – līdz 25 dolāriem par tonnu. Krievijas un Baltkrievijas ražotāji šādu nodokli nemaksā, kas padara to enerģiju lētāku.

"Īstenībā šāda situācija nodrošinājuši Krievijai neiedomājamu konkurences priekšrocību tieši Baltijā un Somijā," paziņoja iepriekš Eesti Energia izpilddirektors Hando Suters.

Ziņu lente
0