Lietuvai jauns SDG piegādātājs. Molekulas var nākt arī no Krievijas

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasТанкер-газовоз для перевозки сжиженного природного газа (СПГ)
Танкер-газовоз для перевозки сжиженного природного газа (СПГ) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2019. gada vasarā Lietuva saņems sašķidrinātās dabasgāzes partiju atbilstoši līgumam ar Total.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Lietuvai parādījies jauns sašķidrinātās dabasgāzes piegādātājs – uzņēmums parakstījis līgumu ar kompāniju Total Gas & Power Limited par SGD partijas piegādi, vēsta Baltic Course.

"Total SDG krava diversificēs Lietuvos energijos tiekimas gāzes portfeli un ļaus nodrošināt klientiem pievilcīgas cenas un drošas piegādes," – pastāstīja LET ģenerāldirektors Mants Mikalajūns.

Saskaņā ar kontraktu, domājams, vasarā Lietuva saņems vienu SDG kravu, kas nopirkta no Total SDG īstermiņa darījumu tirgū. Darījuma cenu un citu komerciālo informāciju uzņēmums neizpauž.

Магистральный газопровод - Sputnik Latvija
Viedoklis
Danči uz ukraiņu caurules un ap to. Starp Briseli un Maskavu

Iepriekš Klaipedos Nafta (SDG termināļa operators) vadītājs Mindaugs Džusiuss apgalvoja, ka gāzes cenas Lietuvā kritušās vairāk nekā par 20%, kad terminālis sāka darbu un Lietuva sāka iepirkt SDG. "Mūsu valstī gāzes cenas gala patērētājiem kritušās vairāk nekā par 20% tūlīt pēc termināļa darba sākuma," – skaidroja Džusiuss gāzes jautājumiem veltītajā Eiropas konferencē.

Lietuvos energijos tiekimas saskaņā ar ilgtermiņa līgumu saņem gāzi no Norvēģijas kompānijas Equinor, iegādājas gāzi īstermiņa darījumu tirgū un importē gāzi pa cauruļvadiem no Krievijas.

Total – Francijas naftas un gāzes kompānija, otrais lielākais SDG piegādātājs pasaulē, kas aizņem 10% tirgus. Kompānija strādā vairāk nekā 130 pasaules valstīs.

Total ir kompānijas "Novatek" partneris Krievijā, kā arī tās akcionārs. Total pieder 20% akciju projektā "Jamal SDG". Tas patlaban būvē gāzes sažķidrināšanas rūpnīcu uz Dienvidtambeiskas atradnes bāzes. Projekta ietvaros uzbūvētas trīs tehnoloģiskās līnijas ar 5,5 milj. tonnu jaudu katra, tiek būvēta papildu līnija, kuras jauda sasniedz gandrīz 1 milj. tonnu. Rūpnīcas pirmā līnija sāka darbu 2017. gada decembrī. Otrā līnija tika palaista 2018. gada augusta sākumā, trešā – novembra beigās. Ceturtā līnija, kas tiks uzbūvēta pēc "Novatek" gāzes sašķidrināšanas tehnoloģijas, sāks darbu 2019. gada beigās.

СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
Lietuva taisās cīnīties ar Gazprom par Ukrainas gāzes tirgu

Total plāno piedalīties arī "Novatek" jaunajā projektā – "Arktik SDG 2". To plānots īstenot uz Utreņņij atradnes bāzes Jamalo-Ņeņeckas autonomajā apgabalā. Rūpnīcas ekspluatāciju plānots sākt 2022.-2023. gg.

Total interesējas arī par iespēju kļūt par "Novatek" topošā SDG termināla operatoru Murmanskā. "Novatek" plāno būvēt SDG pārkraušanas un uzglabāšanas kompleksu Uras līcī Murmanskas apgabalā. Parkraušanas apjoms var sasniegt 20 milj. tonnu gadā.

"Kā tādi partneri tur nav vajadzīgi, taču mēs noteikti piesaistīsim kādu operatoru. Iespējams, tas būs Total, mūsu pastāvīgais partneris, arī viņi to vēlas. Ja vēlme nezudīs, mēs piekritīsim viņa dalībai, lai visa ķēdīte būtu pārskatāma," – "Novatek" vadītājs Leonīds Mihelsons paziņoja 24. janvārī.

Ziņu lente
0