Politika

Igauņu nacionālisti sastrīdējušies lāpu gājiena dēļ

© Sputnik / Вадим АнцуповФакельное шествие в Таллине
Факельное шествие в Таллине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā sākusies priekšvēlēšanu kampaņa – nacionālisti dala vēlētājus, protestu ieganstus un lāpu gājienu organizācijas vietas.

RĪGA, 9. janvāris — Sputnik. Divas nacionālistiskās partijas Igaunijā sastrīdējušās par tiesībām organizēt publisku pasākumu Brīvības laukumā Tallinā, raksta Sputnik Igaunija.

Igaunijas konservatīvās tautas partijas (EKRE) jauniešu nodaļa jau vairākus gadus Igaunijas Neatkarības dienā (24. februārī) organizē lāpu gājienu, kas sākas un noslēdzas Brīvības laukumā Tallinā.

Факельное шествие 18 ноября в Риге - Sputnik Latvija
Svastika pie Brīvības pieminekļa: nacionālpatrioti meklē provokatorus

Taču šogad kustība "Gudra un vesela Igaunija" pirmā reģistrējusi Brīvības laukumu savam publiskajam pasākumam "Simta gājiens" 2019. gada 24. februāra vakarā, izmantojot situāciju – EKRE vēl ne reizi nav papūlējusies savlaicīgi reģistrēt savu lāpu gājienu.

Zīmīgi, ka Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta Pihjes prefektūra, kas parasti modri kontrolē publisko pasākumu reģistrācijas jautājumus, ja runa ir, piemēram, par "Nemirstigā pulka" gājienu, ne reizi nav izteikusi pārmetumus EKRE par pasākuma nereģistrēšanu.

EKRE vadība presē un sociālajos tīklos pārmeta vienai no "Gudrās un veselās Igaunijas" līderiem, Marijai Kaljustei nodomu "nozagt" nacionālkonservatoriem ideju – sarīkot lāpu gājienu Igaunijas Neatkarības dienā. Atsauca atmiņā arī to, ka Kaljuste pirms dažiem gadiem izslēgta no EKRE pēc konflikta ar partijas nemainīgajiem vadītājiem – Helmes ģimeni.

Иосиф Корен - Латвийский антифашистский комитет - Sputnik Latvija
Tiesībsargs iebilst pret tradicionālo lāpu gājienu Latvijā

Kaljuste atbildēja, ka EKRE nav nekāda monopola svētku gājienu organizācijai Brīvības laukumā, un pauda šaubas par to, vai viņas vēlme nosvinēt Neatkarības dienu ar savas organizācijas publisku akciju ir jāuzskata par "atriebību".

Lāpu gājienu nācies pārcelt uz Tamsāres parku Tallinā.

Konkurence nacionālistiski orientēto Igaunijas politisko organizāciju starpā krasi pieaugusi līdz ar priekšvēlēšanu kampaņas sākumu. Pirms strīda par lāpu gājienu viņi cīnījās par to, kam pieder tas gods vadīt protestus pret Igaunijas pievienošanos ANO Globālajam migrācijas paktam.

Līguma parakstīšanas dienā EKRE organizēja protesta mītiņu pie Ārlietu ministrijas ēkas, toties "Gudrā un veselā Igaunija" sarīkoja akciju Pils laukumā pie parlamenta vienu stundu pirms nacionālkonservatoru akcijas.

Ziņu lente
0