Pasvītroja Lietuvas nabadzību: kāpēc lietuviešus neapmierina eiro ieviešana

© Vilniaus savivaldybėВид на Старый город
Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ekonomistu sacītā, par iemeslu cenu kāpumam republikā nekļuva eiro ieviešana. Turklāt litu atgriešana neko nemainītu.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Pētījumu grupa Baltijos tyrimų noskaidroja, ka Lietuvā tikai viena piektdaļa pilsoņu ir apmierināta ar eiro ieviešanu, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz LRT.

vēsta medijs, lietuviešus uztrauc tas, ka katru dienu par ēdienu viņi maksā arvien vairāk un vairāk, kaut gan ienākumi un labklājība kopuma pieaug. Pilsoņi norāda, ka Polijā, kur nav eiro, produkti maksā daudz lētāk.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Lietuvā ieviesa pilnu kompensāciju visiem sirdsdarbības medikamentiem

Ekonomisti skaidro, ka Polija nepieņem eiro dažādu iemeslu dēļ, tostarp ekonomikas apmēra un zemā eksporta līmeņa dēļ, salīdzinot ar IKP. Līdz ar to, pēc ekspertu sacītā, Polija iegūs vairāk izdevības no savas naudas un kredītu politikas.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis norādīja, ka valdība ir uzklausījusi daudzus ekspertus, kuri pateica, ka cenas nepieaugs, taču Lietuvā notika tās pašas izmaiņas, kuras notika visās valstīs.

Swedbank Lietuva galvenais ekonomists Nerijus Mačulis savukārt apgalvo, ka ekonomisti nav teikuši, ka cenas nepalielināsies pēc eiro ieviešanas.

"Viņi pateica, ka cenas nepieaugs eiro dēļ, taču pieaugs citu iemeslu dēļ. Tieši darba algas pieauguma, darba spēka izmaksu pieauguma, dārgāku izejvielu dēļ tas arī notika. Eiro, iespējams, tiek izskatīts kā "grēkāzis", taču tas nav vainīgs pie tā, ka pakalpojumu cenas Lietuvā ir palielinājušās. Un ja šobrīd būtu palikuši liti, zemāku cenu nebūtu bijis," paskaidroja ekonomists.

Saskaņā ar Lietuvas Bankas datiem, cenas palielinās par apmēram vienu desmito daļu, jeb ap 2% katru gadu jau četru gadu garumā. Ekonomisti uzsver, ka tas nenotiek eiro dēļ.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Laba un slikta ziņa Lietuvā: pensijas pieaugušas līdz ar elektrības un gāzes tarifiem

Pēc viņu domām, vainot eiro cenu kāpumā ir "bezatbildīgi", it sevišķi no politiķu puses, kuri ātri gūst peļņu. Ekonomisti uzskata, ka lietuvieši, visticamāk, novērtēs eiro priekšrocības, kā to izdarījuši Rietumeiropā, apmēram pēc 20 gadiem.

Tai pat laikā ekonomisti atzīmē, ka eiro ir pasvītrojis Lietuvas nabadzību. Taču, pēc viņu sacītā, tas vien liecina par to, ka pagātnē netika izdarīti nepieciešamie darbi Lietuvas ekonomikas stabilizēšanai.

Ziņu lente
0