Liktenīgā zveja Igaunijā: divi Latvijas iedzīvotāji ielūza ledū

© Sputnik / Игорь Онучин / Pāriet pie mediju bankasРыбак
Рыбак - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi zvejnieki no Latvija, kuri ieradās pazvejot Igaunijā, ielūza ledū: viens vīrietis gājis bojā, savukārt viņa biedrs nogādāts slimnīcā.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Divu latviešu zvejošana Igaunijā beigusies ar traģēdiju. Ledus neizturēja zemledus makšķerēšanas cienītājus, un viņi ielūza Mazajā Emajegi upē.

Incidents notika piektdien, 28. decembrī, Valgas apriņķa, Tirvas pagasta, Pikasilas ciematā. Tur arī atrada vecāka gadagājuma vīrieti slapjās drēbēs. Viņam bija spēcīga apsaldēšanās, un viņš nereaģēja uz jautājumiem. Vīrieti nogādāja slimnīcā, kur vēlāk noskaidrojies, ka viņš nebija viens.

Лосось - Sputnik Latvija
Lietuvā atrastas aptuveni 80 tonnas potenciāli bīstamas zivju produkcijas

Izrādījās, ka 70 gadus vecais vīrietis ir Latvijas iedzīvotājs, un viņi kopā ar draugu gāja pazvejot uz Igauniju. Taču viss beidzās bēdīgi. Abi zvejnieki ielūza zem ledus un izkļūt izdevās tikai vienam no viņiem. Otrs vīrietis noslīka.

Pie piestātnes Mazās Emajegi upē Pikasilas ciematā vērīgie vietējie iedzīvotāji pamanīja gumijas zābakus un paziņoja par atradumu policijai.

Glābēji ātri ieradās uz notikuma vietu un desmit metru attālumā no krasta, ledus sasalumā, atrada otrā mazāk veiksmīgā zvejotāja līķi.

Tiek ziņots, ka ledus biezums tajā vietā, kur ielūza ledus, sastādīja maksimums piecus centimetrus.

Zemledus makšķerēšana bez riska

Kārtējo reizi glābēji brīdina, ka šobrīd iziet uz ledus ir nāvīgi bīstami. Cilvēka svaru ledus kārta nespēj izturēt. Nepieciešams, lai stiprs sals noturas vismaz nedēļu. Tad ledus iezums sasniegs 10 centimetrus, un cilvēks varēs pārvietoties uz tā.

Килька - Sputnik Latvija
Neēd, bīstami: Baltijas zivju organismā konstatētas nāvējošas vielas

Katru reizi izejot uz ledus, makšķerētājam vajadzētu ņemt līdzi "glābekļus", kuri karinās uz kakla un makšķerēšanas laikā saliktā veidā atrodas uz makšķerētāja krūtīm.

Ja zvejotājs ielūzt zem ledus, "glābekļi" ļauj aizķerties aiz ledus, lai izkļūtu no ielūzuma. Tāpat ir derīgi ņemt līdzi iepakotus ūdensnecaurlaidīgā maciņā telefonu un rezerves apģērbu.

Latvijā arī ir bīstami

Decembra vidū Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) paziņoja par Rēzeknes novadā pirmo noslīkušo ziemas makšķerētāju. Toreiz glābēji arī reaģēja uz paziņojumu par noslīkušu cilvēku, ieradās notikuma vietā, ieraudzīja āliņģi un uzsāka meklējumus. Līķi viņiem izdevies atrast viena metra dziļumā.

Rīgas pašvaldība jau novembrī ieviesa sodus par atrašanos uz ūdenstilpņu ledus. Par sodu pastaigu cienītājiem pa ledu var kļūt brīdinājums vai sods līdz 70 eiro. ja uz ledus ir izgājis cilvēks reibuma stāvoklī, tad viņam garantēti draud sods no 15 līdz 100 eiro.

Ziņu lente
0