Baltija nobijusies no maksājumiem Maskavai par frekvences regulēšanu elektrotīklos

© Sputnik / Sergey MelkonovОпора линии электропередачи
Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikmēr pašai Krievijai drīzumā nebūs vajadzīgas Baltijas valstis elektrotīkla regulēšanai Kaļiņingradā.

RĪGA, 29. decembris – Sputnik. Krievija var "piestādīt rēķinu" Baltijas valstīm vairāku desmitu miljonu apmērā gadā par frekvences regulēšanu līdz sinhronizēšanai ar Eiropas energosistēmu, vēsta Sputnik Lietuva.

Par to Igaunijas elektrotīklu operatora Elering kompānijas vadītājs Tāvi Veskimāgi pastāstīja intervijā Postimees.

Энергетические объекты Крыма - Sputnik Latvija
Krievija ir gatava Baltijas iziešanai no saviem elektrotīkliem

Tikmēr KF drīzumā nevajadzēs Baltijas valstis frekvences regulēšanai Kaļiņingradas elektriskajos tīklos, pateicoties neatkarīgas energosistēmas izveidošanai Kaļiņingradā.

"Pēc būtības, tajā nav nekā nepareiza, viņi (Krievija – Sputnik) faktiski sniedz mums frekvences regulēšanas pakalpojumu. Jautājums ir rēķinā, kurš nevar būt lielāks par tiem izdevumiem, kurus mums pašiem nācās izmaksāt analoģisku jaudu celtniecībai un ekspluatācijai. Mēs novērtējām to 30 miljonos eiro gadā," pateica Veskimāgi.

Tāpat Elering vadītājs norādīja, ka līdz šim brīdim neviens Krievijai nav maksājis par regulēšanu.

Savukārt Krievijas Enerģētikas ministrija paziņoja, ka Maskavai un Tallinai nav bijis pārrunu par jaunu sadaļu iekļaušanu elektroenerģijas norēķinos, tostarp arī maksas iekļaušanu par frekvences regulēšanu elektrotīklos pēc neatkarīgas energosistēmas palaišanas Kaļiņingradas apgabalā.

Energosistēmu Kaļiņingradas apgabalā testēs 2019. gada maijā. To atslēgs no Baltijas tīkla un pārbaudīs darbu izolētā režīmā.

Šobrīd Kaļiņingradas apgabala energosistēmas saikne ar Krieviju tiek nodrošināta ar Lietuva, Latvijas, Igaunijas un Baltkrievijas elektrotīkliem. Turpmāk reģiona enerģētisko neatkarību nodrošinās četras jaunas elektrostacijas.

Baltijas elektrotīklu sinhronizācija

Krievija veica darbus Kaļiņingradas apgabalā sakarā ar Baltijas valstu izstāšanos no enerģijas loka BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva). Baltijas republiku sinhronizācijai ar Eiropas energosistēmu jābūt īstenotai līdz 2025. gadam.

Oktobrī Baltijas valstu elektrotīklu operatori iesniedza savstarpēju pieteikumu Eirokomisijā reģiona sinhronizācijai ar kontinentālo Eiropu pirmās kārtas finansēšanai. Projekts izmaksās miljardu eiro.

Daži eksperti uzskata, ka pēc Baltijas valstu izstāšanās no BRELL republikām paliks tikai enerģijas piegādes no Polijas un enerģijas savienojums NordBalt, kurš darbojas ar regulāriem traucējumiem.

Ziņu lente
0