Lietuvā atrastas aptuveni 80 tonnas potenciāli bīstamas zivju produkcijas

© Sputnik / Валерий ШустовЛосось
Лосось - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gada nogalē Lietuvā kļuvušas biežākas produktu pārbaudes. Īpaša uzmanība pievērsta produktiem, kuri visbiežāk nokļūst svētku galdā.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Lietuvā konstatētas aptuveni 80 tonnas kvalitātes standartiem neatbilstošas zivju produkcijas, vēsta Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta (VMVT) preses dienests.

Pirms svētkiem VMVT organizēja biežākas pārbaudes, jo šajā periodā zivju produktu realizācijas apjoms pieaug. Tiesa, arī iepriekš dienests veica regulāras pārbaudes jautājumā par produktu drošību, kvalitāti, marķējumu un atbilstošas informācijas sniegšanu patērētājiem, kā arī produktu uzglabāšanas noteikumus vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumos, vēsta Sputnik Lietuva.

Собака у входа в магазин - Sputnik Latvija
Tirgotāji lūdz pircējus neņemt līdzi uz veikaliem mazos suņus

Laikā no šī gada janvāra līdz novembrim VMVT veicis vairāk nekā septiņus tūkstošus pārbaužu, kuru gaitā konstatētas aptuveni 80 tonnas kvalitātes standartiem neatbilstošas zivju produkcijas. Tās starpā bija zvaigas, saldētas, kūpinātas, konservētas un sālītas zivis. Pārsvarā pārkāpumi saistīti ar glabāšanas apstākļiem, pašu produktu kvalitāti un marķējumu.

Pārbaužu gaitā tika atlasīti paraugi laboratorijas pārbaudēm jautājumā par mikrobu un parazītu piesārņojumu, histamīnu, veterināro preparātu pārpalikumiem, ķīmiskajiem sārņiem, policiklisko aromātisko ogļūdeņražu, fosforskābes, oglekļa oksīda, konservantu un apkārtējās vides sārņu saturu.

VMVT dati liecina, ka katrs desmitais paraugs neatbilst kvalitātes standartiem. Lietuvā ražotā kūpinātā Atlantijas laša, eskolara un mazsālītās Atlantijas siļķes paraugos konstatētas baktērijas Listeria monocytogenes, mencas aknu konservos no Norvēģijas un saldētajā Argentīnas merlūzā no Spānijas atrasti beigtu parazītu kāpuri.

Visos gadījumos potenciāli bīstamie zivju produkti tika izņemti utilizācijai.

Ziņu lente
0