SDG velk dibenā: lietuviešus šokē gāzes un elektroenerģijas cenu pieaugums

© Pixabay / MagnascanГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējā energoapgādes modeļa ietvaros Lietuvas valdības rīcībā nav īpaši daudz instrumentu gāzes un elektroenerģijas cenu samazināšanai.

RĪGA, 30. novembris — Sputnik. Situācija gāzes un elektroenerģijas tirgū patlaban ir šokējoša, un šogad to pilnā mērā izjutuši rūpniecības uzņēmumi, bet sadzīves patērētājus pārsteigums gaida nākamgad, paziņoja Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns radio Ziniu radijas ēterā.

Tirgus dalībnieki un Cenu un enerģijas kontroles komisija prognozē, ka gāzes un elektroenerģijas cenas iedzīvotājiem nākamgad pieaugs par 15-18%.

Лампочка - Sputnik Latvija
Latvijā kritusies elektrības cena mājsaimniecībām

"Jāatšķir bizness un sadzīves patērētāji. (..) Jau patlaban bizness gandrīz visu gadu maksā augstu cenu par elektroenerģiju, jo bizness visu elektroenerģiju pērk tirgū. (..) Cenu paaugstināšana iedzīvotājiem atpaliek un parādīsies tikai pēc zināma laika. Šī sadārdzināšanās maksimāli samazināta," – skaidroja Vaičūns.

Iepriekš Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņoja, ka iespējas apturēt elektroenerģijas un gāzes cenu pieaugumu, pēc būtības, ir izsmeltas.

"Cenu komisija un Enerģētikas ministrija šodien ir izdarījušas visu iespējamo, lai cenas regulējamā daļa nemainītos, bet neregulējamās daļas (izejvielu cenu pieaugums – red.) jautājumā valdības iejaukšanās iespējama tikai teorētiski," – teica Skvernelis.

Iepriekš, 27. novembrī, kompānija Elektrum Lietuva pavēstīja, ka pēdējās nedēļas laikā elektrības cenas Lietuvā un Latvijā pieaugušas par 13% - līdz 60,46 eiro par megavatstundu, pieprasījumam pieaugot par 2-4%. Cenu pieaugumu noteica nokrišņi un gaisa temperatūras krišanās, tāpēc pieauga no derīgajiem izrakteņiem ražotās elektroenerģijas pieprasījums, atzīmēja uzņēmumā.

Cenu pieaugumu veicināja arī izejvielu un piesārņojošo izmešu atļauju cenu pieaugums, kā arī savienojuma EstLink (starp Igauniju un Somiju) caurlaides spējas samazināšanās ikgadējo tehniskās apkopes darbu dēļ.

Электрические провода на улице - Sputnik Latvija
ICIS analītiķis: līdz 2025. gadam Baltijā augs elektroenerģijas cenas

Lielāko daļu gāzes Lietuva iegādājas no Krievijas koncerna "Gazprom" – pa cauruļvadiem, un no norvēģu Equinor (agrākais Statoil) – SDG terminālī. Gāzes cenas ilgtermiņa kontraktos parasti piesaistītas naftas cenām un tiek pārskatītas reizi ceturksnī. Tā kā naftas cena pagājušā gada laikā, neskaitot kritumu oktobrī, pieaugusi aptuveni par 20%, tātad arī gāzes cenas pieaugušas, gan atpaliekot par dažiem mēnešiem.

Tas jau ietekmējis SDG termināļa darbību Klaipēdā. Šī gada desmit mēnešu laikā Lietuva vairāk nekā par 30% samazinājusi sašķidrinātās dabasgāzes iepirkumu Norvēģijā. Saskaņā ar uzņēmuma Klaipedos nafta paziņojumu, deviņu mēnešu laikā regazificēti un pārkrauti 7,811 miljoni megavatstundu gāzes (apmēram 740,3 miljoni kubikmetru gāzes) – par 33% mazāk nekā pērn, tikai oktobrī – 709 tūkstoši megavatstundu (aptuveni 67,2 miljoni kubikmetru) – par 28% mazāk.

Ziņu lente
0