Daļa Grībauskaite aicina PTO "aizsargāt" lietuviešu ražotājus no Krievijas

© FABRICE COFFRINI / AFPШтаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария
Штаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidente uzskata, ka organizācijai jākļūst par stingru līderi, kas neļaus dažām valstīm "ļaunprātīgi izmantot" PTO noteikumus un "manipulēt" ar tiem.

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite aicinājusi Pasaules tirdzniecības organizāciju (PTO) aizsargāt lietuviešu ražotājus no Krievijas cenu politikas enerģētikas nozarē, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Prezidenta pils preses dienestu.

Savu viedokli Grībauskaite paudusi, tiekoties ar PTO vadītāju Roberto Azevedu Viļņā. Viņi apsprieda situāciju, kas izveidojusies starptautiskajā tirdzniecības sistēmā un organizācijas nākotni.

"PTO ir jānodrošina vienādi noteikumi visu valstu ražotājiem un jāaizsargā no negodīgas konkurences, tostarp arī no enerģētiskajā sektorā izmantotās Krievijas divējādās cenu politikas, kas kaitē ražotājiem Lietuvā," – apgalvoja Grībauskaite tikšanās laikā.

Pēc Lietuvas prezidentes domām, PTO jākļūst par "stigru līderi", lai organizācijas locekļi nevarētu "ļaunprātīgi izmantot" PTO noteikumus un "manipulēt" ar tiem savas valsts interesēs.

Флаги США и ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tas nav jauns ekonomiskais karš. Tā ir jauna pasaule

Grībauskaite atzīmēja, ka steidzami jārisina strīdu noregulēšanas mehānisma problēma, jo patlaban tas atrodoties uz "kraha robežas". PTO darbs būs neiespējams bez šī institūta efektīvas darbības, un nākamgad PTO var izrādīties "pilnībā paralizēta".

Sarunā ar Azevedu prezidente uzsvēra, ka nepieciešams paātrināt vienošanās par digitālo tirdzniecību, jo elektroniskā komercija ir viens no spēcīgākajiem mazā biznesa attīstības mehānismiem.

Lietuva ir PTO loceklis no 2001. gada. Lietuvas prezidenti vadījuši komitejas, kas izlemj muitas noformēšanas, maksājumu bilances ierobežošanas, finanšu, subsīdiju un kompensāciju pasākumu un tirdzniecības veicinašanas jautājumus. Patlaban organizācijā uzņemtas 164 valstis.

Krievijas un ES strīds

Augustā PTO šķīrējtiesa pieņēma lēmumu Krievijas un ES strīdā par ES enerģētiskās politikas atsevišķu pasākumu likumību. Strīdu ierosināja Krievija 2014. gada 30. aprīlī.

Штаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария - Sputnik Latvija
Politika
Krievija draud ar izstāšanos no PTO Eiropas Savienības prasību dēļ

PTO šķīrējtiesa 10. augustā atzina par nelikumīgām vairākas ES normas enerģētikas nozarē. To starpā – prasība pārdot gāzi biržā un ierobežojumi gāzes piegādēm no Krievijas pa gāzesvadu OPAL, kā arī objekta izmantošana par 50% un operatoru diskriminācija gāzes transporta tīklos, ko Lietuvā, Ungārijā un Horvātijā kontrolē ārvalstnieki.

Pēc Krievijas Ekonomikas attīstības ministrijas domām, šis PTO lēmums ļauj cerēt, ka Eiropas Savienība nepielietos diskriminējošu režīmu "Gazprom" projektiem reģionā.

Ziņu lente
0