Lietuvā nobijās no Krievijas griķu importa

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasGriķi
Griķi  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Seimā paziņoja, ka ir jāpārtrauc griķu, kviešu un citas labības iegāde no "naidīgās" Krievijas un jāsāk importēt graudaugu kultūras no kaimiņu "draudzīgajām" valstīm.

RĪGA, 10. novembris – Sputnik. "Tēvzemes savienības – Lietuvas Kristīgo demokrātu" (TS-LKD) partijas loceklis Kazis Starkēvičs paziņoja, ka Lietuva palielinājusi kviešu un griķu iegādi no Krievijas, tā vietā, lai importētu labību no "draudzīgajām valstīm", vēsta Sputnik Lietuva.

"Mūsu valdība, neskatoties uz Krievijas naidīgo rīcību, glaimo tai, un iegādājas ne vien minerālmēslojumu, bet arī griķus ar kviešiem, kaut gan mums pastāv iespēja ievest šīs graudaugu kultūras no Ukrainas un citām valstīm," - paziņoja Starkēvičs.

Tāpat deputāts norādīja, ka Lauksaimniecības ministrijai jāveic konkrēti soļi, lai pasargātu lauksaimnieku intereses. Trūkstošos griķus vai citu labību, pēc Starkēviča domām, iespējams importēt no "draudzīgajām valstīm".

Saskaņā ar Lietuvas Agrārās ekonomikas institūta datiem, no janvāra līdz oktobrim Lietuvas importējusi 14 794 tonnas griķu no Krievijas un 220 tonnu – no Baltkrievijas ar kopējo vērtību trīs miljonu eiro apmērā. Tādējādi Baltijas republika importējusi trīs reizes vairāk griķu, nekā pērn.

Ražas savākšana - Sputnik Latvija
Krievija palielinājusi graudu eksportu caur Latviju

Saskaņā ar Lietuvas Muitas dienesta datiem, no janvāra līdz oktobrim republika importējusi 16 763 tonnas kviešu. Lielāko daļu atveda no Krievijas – 15 088 tonnas, savukārt pārējo – no Baltkrievijas.

Iepriekš ES Briseles lauksaimniecības tirgu sēdē Lietuvas un Polijas Pārstāvju pārvaldes komiteja norādīja uz būtisku griķu importa apjoma pieaugumu no Krievijas, un šajā sakarā ieteica padomāt par drošības pasākumiem ES mērogā.

Lietuvā konservatori regulāri izvirza iniciatīvas, kas tā vai savādāk ir saistītas ar "Krievijas ietekmes" novēršanu republikā. Viņu piedāvājumu starpā ir padomju karavīru memoriālu nojaukšanas legalizēšana, aizliegums Georga lentīšu nēsāšanai un Lietuvas augstskolu studentu brīdināšana par "Krievijas agresiju". Tāpat "Yandex.Taxi" aplikācijas darbību Lietuvā viņi klasificēja kā nacionālās drošības "apdraudējumu". Arī partijas locekļi "pieteica karu" padomju simbolikai, kas attēlota uz Adidas kolekcijā izmantotā un Walmart pārdotā apģērba.

Ziņu lente
0