Iedzīvotāji brauc prom, mājas sabrūk: mazpilsētu liktenis Igaunijā

© Sputnik / Sergey MelkonovValga
Valga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mājokļa vidējā cena Valgā un Kohtla-Jervē ir līdz desmit reizes zemāka nekā kopumā Igaunijas Republikā.

RĪGA, 22. oktobris — Sputnik. Igaunijas mazpilsētu un ciemu iedzīvotāju aizplūšana uz Tallinu un Tartu veido augošas problēmas nekustamo īpašumu tirgū provincē, vēsta Sputnik Igaunija.

Nekustamo īpašumu tirdzniecības uzņēmuma "Pindi kinnisvara" valdes loceklis Pēps Somans pastāstīja, ka Igaunijas mazpilsētu liktenis ir miglā tīts. Izņēmums vērojams tikai Viljandi, Rakvere, Kuresāre un Hāpsalu.

"Vietējās varasiestādes pūlas glābt situāciju un iedvest dzīvību pilsētās, taču tas drīzāk gan ir izņēmums kopējā situācijā," – viņš pastāstīja.

Pēps Somans norādīja, ka citviet vērojama neatgriezeniska mājokļu cenas krišanās un dzīves apstākļu pasliktināšanās provincē.

"Kopumā nabadzības situācija un viss pārējais tikai pasliktinās: iedzīvotāji brauc projām, mājas sabrūk, un atliek tikai cerēt, ka balkons neuzkritīs kādam bērnam uz galvas," – situāciju aprakstīja eksperts.

Viņš atklāja, ka lētākie dzīvokļi Igaunijā meklējami Valgā (valsts dienvidos) un Kohtla-Jervē (ziemeļaustrumi): mājokļa vidējā cena septembrī šajās pilsētās sasniegusi 116 un 96 eiro par kvadrātmetru atbilstoši. Atgādināsim, ka šogad Valgā tika slēgts dzemdību nams un tagad vietējām iedzīvotājām nākas braukt uz Tartu.

Stadions. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Quartz: Austrumeiropas valstis izmirst visstraujāk pasaulē

Pie tam uzņēmuma rīcībā esošie dati liecina, ka, pateicoties jaunu nekustamo īpašumu objektu celtniecībai Tallinā un tās piepilsētās, kā arī Tartu mājokļa cena septembrī pieaugusi par 2,6% - līdz 1389 eiro par kvadrātmetru. Augustā tā sastādīja 1354 eiro par kvadrātmetru.

2018. gadā Igaunijā jūtami pieaugušas mājokļu cenas: Igaunijas Republikas Statistikas departamenta pārskats liecina, ka salīdzinājumā ar 2017. gada otro ceturksni dzīvokļu cena 2018. gada otrajā ceturksnī pieaugusi par 8,7%, māju cena – par 4,1%.

Pie tam gada laikā visvairāk augušas dzīvokļu cenas Tallinā. Igaunijas galvaspilsētā, kā arī Tartu un Pērnavā dzīvokļu cenas pieaugušas par 6%.

Ziņu lente
0