Krievija brīdina Baltiju: pārsteigumi enerģētikā nav vajadzīgi

© Sputnik / Sergey MelkonovStrāvas padeves līnija
Strāvas padeves līnija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija aicina sākt tehniskās konsultācijas Baltijas valstu elektrotīklu atslēgšanas jautājumā no BRELL līdz šī gada beigām.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Konsultācijām starp Eiropas Komisiju un Krieviju Baltijas valstu elektrotīklu atslēgšanas jautājumā no tā dēvētā enerģijas loka BRELL jāsākas jau šogad, paziņoja EK energosavienības viceprezidents Marošs Šefčovičs, vēsta Rubaltic.

Šefčovičs paziņoja, ka nākamās tikšanos ar Krievijas enerģētikas ministru Aleksandru Novaku, kas paredzēta novembrī, Eiropas Komisijas pārstāvji informēs viņu par sagatavošanos Baltijas elektrotīklu sinhronizācijai ar kontinentālās Eiropas tīkliem, par projekta apspriedēs panāktajās vienošanās un termiņiem. Pirmkārt, pēc Šefčoviča sacītā, jāapspriež tehniskās detaļas.

Elektroenerģijas padeves līnijas balstu montāža Pregoļskas TEC pieslēgumam - Sputnik Latvija
Krievija noslēdz sagatavošanos Baltijas atslēgšanai no BRELL

EK energosavienības viceprezidents norādīja, ka Krievija Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sinhronizācijas ietvaros ar kontinentālo Eiropu īpašu uzmanību pievērš Kaļiņingradas apgabala energoapgādei.

"Krievijai tas ir īpaši svarīgs jautājums, par ko mums bija pateikts: jūs vēlaties sinhronizāciju ar Eiropas sistēmām, savukārt mēs nevēlamies nekādus pārsteigumus," - pateica Šefčovičs.

Viņš apgalvo, ka nepatīkamus pārsteigumus elektroenerģijas piegādes jomā nevēlas neviens – nedz Baltijas valstis, nedz Krievija vai Baltkrievija.

Jūnija beigās Baltijas valstis, Polija un Eiropas Komisija parakstīja vienošanos par Baltijas energosistēmu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas elektrotīkliem. Līdz 2025. gadam Baltijas valstīm būs līdz galam jāiziet no energoloka BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva).

Baltijas valstis paziņoja, ka plāno izstāties no BRELLenerģētiskā gredzena, lai nodrošinātu neatkarību no Krievijas energosistēmas. Tās plānots sinhronizēt ar ES tīkliem caur Poliju, jau uzbūvēto savienojumu LitPol Link.

Elektropadeves līnija - Sputnik Latvija
Lietuva aplēsusi iespējamos izdevumus, ko radīs izstāšanās no BRELL

Lietuva jau sākusi sagatavošanos atslēgšanai no Krievijas energosistēmas. Elektroenerģijas padeves sistēmas rekonstrukcija valsts ziemeļaustrumu daļā ilgs četrus gadus un izmaksās 28,9 milj. eiro.

Iepriekš Lietuva parlaments apstiprināja atjaunoto enerģētiskās neatkarības nacionālo stratēģiju, kura paredz, ka līdz 2050. gadam republikai pilnībā jānodrošina sevi ar savu elektroenerģiju.

Savukārt Krievija ieplānojusi pabeigt visus nepieciešamos pasākumus Kaļiņingradas apgabala enerģētiskās drošības nodrošināšanai līdz 2018. gada beigām. 

Ziņu lente
0