Lietuvā katrs desmitais pensionārs ir spiests strādāt

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzos gadījumos pensionāri un vecāka gadagājuma ļaudis strādā nepieciešamības, nevis sevis pilnveidošanas pēc, tādēļ strādā citā profesijā un par zemu atalgojumu.

RĪGA, 17. septembris — Sputnik. Saskaņā ar Sociālās apdrošināšanas fonda (Sodra) datiem, Lietuvā katrs desmitais pensionārs strādā, vēsta Sputnik Lietuva.

Lietuvā strādā apmēram 12 tūkstoši cilvēku 70 un vairāk gadu vecumā un vairāk nekā 700 cilvēku, kas vecāki par 80 gadiem. Pēc Lietuvas Veco ļaužu asociācijas vadītājas Grasiļdas Makarivičenes sacītā, viņu būtu pat vairāk, ja visapkārt nesastaptos ar diskrimināciju pēc vecuma.

Дворник - Sputnik Latvija
Vietējie vecākā gadagājuma cilvēki un jaunie viesstrādnieki: Latvija meklē darbaspēku

Daudzi cilvēki, kuri ir labi speciālisti, ļoti vēlētos dalīties savās zināšanās, taču pensionāriem vienkārši nav citas izejas.

"Lai pensionāriem nenāktos strādāt, viņiem ir jāsaņem pienācīga pensija. Mūsu valstī Eiropas Savienības valstu pensiju vidū ir vismazākā. Izdzīvot ar šādu pensiju ir ļoti grūti," pateica Makarivičene.

Vecie ļaudis tiek uzskatīt par vienu no nabadzīgākajām grupām Lietuvā. Vairāk nekā trešdaļa (33,4%) aiz nabadzības sliekšņa dzīvojošo ir cilvēki 65 un vairāk gadu vecumā. Vidējā vecuma pensija atskaites periodā sastādīja 255,3 eiro.

Šī gada martā Lietuvas pensionāri sarīkoja mītiņu un pieprasīja no varasiestādēm pensiju palielināšanu.

Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūras dati liecina, ka senioru pēdējo darba vietu topā ir palīgstrādnieks, apkopēja, pārdevējs, sētnieks, pavārs, kurinātājs, aukle, kravas mašīnas šoferis, kaut gan 14% senioru bezdarbniekiem ir augstākā izglītība, 47% — profesionālā izglītība. Daudzos gadījumos pensionāri un vecāka gadagājuma ļaudis strādā nepieciešamības, nevis sevis pilnveidošanas pēc, tādēļ strādā citā profesijā un par zemu atalgojumu.    

Ziņu lente
0