Jau divus mēnešus Baltijas valstis pārspēj elektroenerģijas cenu rekordus

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasElektroenerģijas padeves līnijas. Foto no arhīva
Elektroenerģijas padeves līnijas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūlijā biržā Nord Pool elektroenerģijas cena bija augstākā pēdējo septiņu gadu laikā. Cenas pieaugušas ilgstošā karstuma rezultātā, kas vērojams reģionā.

RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Jūlijā elektroenerģijas cenas Baltijas valstī biržā Nord Pool uzstādījušas jaunu rekordu. Pēdējo reizi tik augstas cenas bija fiksētas 2011. gadā, vēsta neatkarīgais elektroenerģijas piegādātājs Elektrum Lietuva.

Salīdzinājumā ar vasaras pirmo mēnesi elektroenerģijas cenas kāpušas visās trijās Baltijas valstīs. lietuvā un Latvijā cena sasniedza 54,56 eiro par megavatstundu, Igaunijā — 54,06 eiro par megavatstundu. Pie tam dažādā diennakts laikā tā svārstījās no 45,56 līdz 66,04 eiro par megavatstundu, informēja Sputnik Lietuva.

Elektropadeves līnija - Sputnik Latvija
Lietuva apturēs NordBalt: kas notiks ar elektroenerģijas cenām

Eksperti atzīmēja, ka cenu pieaugums noticis karstā un sausā laika dēļ, kas iestājies ne tikai Baltijā, bet arī citās Nord Pool zonās. Skarbie laikapstākļi noveduši arī pie elektroenerģijas pieprasījuma pieauguma un ūdens līmeņa krišanās HES rezervuāros, tādēl pieaudzis ar izrokamā kurināmā palīdzību ražotās elektrības apjoms.

Elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs audzis par 4%. Lielākais pieaugums vērojams Latvijā.

Tāpat auguši arī ražošanas apjomi — par 15,6%, līdz 1373 gigavatstundām.

Elektroenerģijas cenu pieaugums var turpināties, jo 16. augustā sākās Nord Balt savienojuma remonsts starp Lietuvu un Zviedriju.    

Ziņu lente
0