Skolēniem Lietuvā aizliegs ņemt uz skolu šokolādi un bezalkoholisko alu

© Sputnik / Evgeniy LeshkovskiyШоколад со вкусом кваса
Шоколад со вкусом кваса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No septembra Lietuvā stāsies spēkā jaunais produktu saraksts, ko aizliegts pārdot bērniem skolā un skolēniem – nest uz skolu.

RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Dažās skolās ieviesti stingrāki noteikumi – skolēniem aizliegts, piemēram, lietot mobilos tālruņus, vēsta Sputnik Lietuva.

Karalienes Mortas vārdā nosauktajā privātskolā sastādīts saraksts, kurā iekļautos produktus bērniem aizliegts nest uz skolu.

"Tā kā mūsu skola propagandē veselīgu dzīvesveidu, mēs neļaujam bērniem ņemt līdzi šokolādi, enerģētiskos un saldinātos dzērienus, sulas un čipsus. Lūdzam neņemt līdzi riekstus, jo tie var radīt alerģisku reakciju citiem bērniem. Turklāt no aprīļa līdz oktobrim, karstajā sezonā, lūdzam neņemt līdzi pienu un citus ātri bojājošos produktus," — LRT TV pastāstīja skolas marketoloģe Rita Meilunaite.

Aizliegto produktu sarakstā iekļauta arī košļājamā gumija, bezalkoholiskais alus, šampanietis un citi tamlīdzīgi dzērieni, šokolāde un biezpiena sieriņi.

Veselības ministrijas pārstāvis paskaidroja, ka netiks organizēta nekāda īpaša uzraudzība, lai kontrolētu uz skolu nestos produktus, taču bērnu uzturu uzraudzīs speciālisti, skolas personāls un vecāki.

Bērnu šampanietis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijā, sekojot Lietuvai, vēlas aizliegt bērnu šampanieti

"Piemēram, ēdnīcās nebūs saldējuma. Tāpat nebūs siļķu no Baltijas jūras tās piesārņojuma dēļ. Būs aizliegts lietot uzturā kūpinājumus. Piemēram, agrāk bija tikai kūpināta desa, tagad nedrīkstēs ēst ne kūpinātas, ne puskūpinātas, ne vāji kūpinātas, ne ar kādām kūpinājuma pazīmēm, jo tās vienmēr ir kancerogēnas vielas," – stāsta Veselības ministrijas Uztura un fiziskās aktivitātes nodaļas priekšnieks Almants Kranauskas.

Skolu iekšējos noteikumos iekļauti ne tikai aizliegtie pārtikas produkti. Piemēram, dažās skolās aizliegti mobilie tālruņi vai mājdzīvnieki.

"Viedtālruņi tagad ir ikdiena. Man ir svarīgi, kā iemācīt tos lietot, lai tie nevadītu mūs, bet gan palīdzētu celt apzinību," – sprieda Lietuvas vecāku komitejas valdes loceklis Ķēstutis Mikalajūns.

Mobilo tālruņu lietošana ierobežota arī citās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Francijā. Šovasar Francijas parlaments aizliedza viedtālruņu lietošanu skolās.

Ziņu lente
0