Politiķis Lietuvā vērsies Valsts drošības departamentā Yandex.Taxi dēļ

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasАвтомобиль службы "Яндекс.Такси"
Автомобиль службы Яндекс.Такси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mobilais serviss darbu Viļņā sāka vakarrīt, automašīnas iespējams izsaukt testa režīmā.

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Lietuvas Seima opozīcijas partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" loceklis Audronis Ažubalis vērsies pie Valsts drošības departamenta direktora Darja Jaunišķa ar pieprasījumu sakarā ar Krievijas servisa "Yandex.Taxi" darbības sākumu valstī, vēsta Sputnik Lietuva.

Автомобиль службы Яндекс.Такси - Sputnik Latvija
Yandex.Taxi grasās šomēnes uzsākt darbu Viļņā

Vakarrīt Viļņā darbu sāka mobilais serviss "Yandex.Taxi", automašīnas jau iespējams izsaukt testa režīmā.

"Sabiedriskajā telpā izplatījās informācija par to, ka no ceturtdienas Viļņā darbu sāk Krievijas kapitāla kompānija "Yandex.Taxi", kas reģistrēta Nīderlandē. Publiskajā informācijā minēts, ka kompānijas "Yandex" dibinātājs Arkādijs Voložs ir cieši saistīts ar ietekmīgiem cilvēkiem no Kremļa," – teikts Ažubaļa paziņojumā presei.

Politiķis norāda, ka līdz šim serviss "Yandex.Taxi" strādāja Krievijā un NVS valstīs, taču šogad uzņēmums ieradies Baltijas valstīs.

"Pārvadājumu pakalpojumi uz mūdienu mobile tehnoloģiju bāzes var savākt un sistematizēt sensitīvu informāciju par pasažieriem – viņu maršrutiem, braucienu laiku un tā tālāk," – nobažījies politiķis.

Viņaprāt, Krievija pūlas izplatīt ietekmi arī ar biznesa palīdzību.

"Hibrīdkara apstākļos jebkura informācija par pilsoņu stāvokli var noderēt agresoram, tāpēc Krievijas investīcijas Lietuvā, protams, jānovērtē no nacionālās drošības viedokļa," – teica Ažubalis.

Deputāts apjautājās Valsts drošības departamenta vadītājam, vai iestāde iepriekš zinājusi par servisa darbības sākumu Lietuvā un novērtējusi potenciālos draudus no "Yandex.Taxi" puses republikas un tās pilsoņu drošības aspektā.

Автомобиль службы Яндекс-такси. - Sputnik Latvija
"Yandex.Taxi" atklāj servisu Rīgā

Serviss "Yandex.Taxi" sāka darbu 2011. gadā. Tā īpašnieks ir Nīderlandes kompānija Yandex.Taxi B.V. "Yandex.Taxi" strādā vairāk nekā 150 lielākajās pilsētās Krievijā un vairākās bijušajās PSRS republikās. Par to, ka "Yandex.Taxi" pievērš uzmanību Baltijas valstīm, kompānijas ģenerāldirektors Tigrans Hudaverdjans informēja jau 2016. gada jūlijā.

Šī gada martā kompānija sāka darbu Rīgā, bet maijā – Tallijā. Latvijā kompānija tika turēta aizdomās par informācijas vākšanu un spiegošanu, taču serviss apsolīja iedzīvotājiem datu aizsardzību. Rīdzinieki bija neapmierināti arī ar braucienu atskaitēm krievu valodā, par ko sūdzējās Valsts valodas centrā.

Ziņu lente
0