Naids pret Krieviju ir svarīgāks: Viļņa apdraud pašmāju projektu "Misija Sibīrija"

© Foto : misijasibirasПроект "Миссия Сибирь 2017"
Проект Миссия Сибирь 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Republikas valdība ir darījusi visu iespējamo, lai lietuviešu jauniešu ekspedīcijas uz apbedījumu vietām Sibīrijā būtu grūti izpildāmas.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Viļņas politika padomju karavīru apbedījumu jautājumā Lietuvas teritorijā apdraud projektu "Misija Sibīrija", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RuBaltic.ru.

Projektu ierosināja Lietuvas jauniešu organizācijas 2000. gadā. Lietuvas Ārlietu ministrija to uztvēra pozitīvi un vienojās ar kolēģiem Krievijā par jauniešu ikgadējiem braucieniem uz apbedījumu vietām Sibīrijā.

© Foto : misijasibirasProjekts "Misija Sibīrija 2017"
Проект Миссия Сибирь – 2017 - Sputnik Latvija
Projekts "Misija Sibīrija 2017"

Izdevums uzsvēra, ka patlaban ĀM nevar īstenot "Misijai Sibīrija" līdzīgu projektu.

"Pirmkārt, kurš Smoļenskas laukumā laidīs pāri slieksnim Viļņas pārstāvjus pēc visa tā, ko pašreizējais ārlietu ministrs Lins Linkēvičs ir sarunājis (un turpina runāt) par Krieviju?" – vaicāja RuBaltic.ru.

Par projekta izgāšanās otro iemeslu izdevums uzskata Lietuvas pozīciju: "pataisīt sevi par nevainīgu upuri, kam visi ir parādā, šajā lomā uzsēsties kaklā Krievijai un piespiest to maksāt un nožēlot". Turklāt Lietuvas pašreizējā valdība varēja pat neatbalstīt ideju laist lietuviešu jauniešus ik gadus uz Krieviju, jo tie var "atgriezties mājās kā gatavi "Kremļa aģenti", inficēti ar Sibīrijas "maigo spēku".

"Neskatoties uz traģiskajiem iemesliem, kuru dēļ lietuviešu brīvprātīgie ik gadus devās uz Sibīrijas pilsētām, Lietuvas projektu pozitīvi uztvēra gan Lietuvā, gan Krievijā. "Misija Sibīrija" pārvarēja plaisu starp tautām: sakrālais mērķis – senču kapu kopšana un piemiņas saglabāšana tuvināja lietuviešus un krievus uz kopējiem cilvēciskuma pamatiem," – raksta izdevums.

© Foto : misijasibirasProjekts "Misija Sibīrija 2017"
Проект Миссия Сибирь – 2017 - Sputnik Latvija
Projekts "Misija Sibīrija 2017"

Pateicoties projektam "Misija Sibīrija" ritēja saruna par Krievijas un Lietuvas starpvaldību līgumu par kara un represiju upuru – karavīru un civiliedzīvotāju – apbedījumu vietu kopšanu. Taču Lietuva visas pārrunas apturēja.

Советский танк, покрашенный в розовый цвет в Праге, 20 июня 2011 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tikai muļķi un nožēlojamie tipi iznīcina un apgāna Sarkanās armijas pieminekļus.

Republikas varasiestādes visiem spēkiem liek šķēršļus sarkanarmiešu kapu kopšanai. Piemēram, Kultūras mantojuma departaments pieprasīja, lai Lietuvas kara vēstures asociācija "Aizmirstie karavīri" nojauktu pieminekļus Krievijas impērijas un Sarkanās armijas kareivju apbedījuma vietās Antakalnes kapos Viļņā. Organizācijai piespriests sods par to, ka kareivju mirstīgo atlieku pārapbedīšana nebija saskaņota ar varastiestādēm, taču pats likums par pārapbedījumiem Lietuvā tika pieņemts pirms diviem gadiem, bet kareivji tika pārapbedīti pirms pieciem gadiem.

Palangā piedāvāts atrakt sarkanarmiešu kapus un pārnest viņu mirstīgās atliekas no centra uz pilsētas nomali. Pērnā gada rudenī Biržu rajona pašvaldība piekāra pie padomju pieminekļiem "skaidrojuma plāksnītes", kurās bija teikts, ka "padomju perioda ideoloģiskie uzraksti neatbilst vēsturiskajai patiesībai". Sarkanās armijas kareivju pieminekļi ne vienu reizi vien apgānīti arī Klaipēdā.

Sarkanarmiešu kapu kopšanu un viņu varoņdarba iemūžināšanu Lietuvas valdība cenšas atainot kā nosodāmu, pat krimināli sodāmu lietu, vēsta RuBaltic.ru.

© Foto : misijasibirasProjekts "Misija Sibīrija 2017"
Проект Миссия Сибирь 2017  - Sputnik Latvija
Projekts "Misija Sibīrija 2017"

Lietuvas Saeima deputāti gatavo likumprojektu, kas paredz "komunisma un citu totalitāro režīmu propagandas" aizliegumu publiskās vietās, un padomju pieminekļi var kļūt par tā upuriem. Lietuvas valsts drošības departaments savā pēdējā gada pārskatā paziņojam, ka karavīru kapavietu kopšana un memoriālu restaurācija esot Lietuvas "iekļaušana Krievijas ģeopolitiskajā telpā".

Pie tam, izdevums uzsvēra, Lietuvas valdība neļauj Maskavai parūpēties par apbedījumu vietām Lietuvas teritorijā, jo, saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, jebkāds kultūras mantojuma objektu finansējums no ārvalstīm iespējams tikai caur objekta pārvaldnieku – pašvaldību. Taču, saskaņā ar KF likumdošanu, budžeta līdzekļus nav iespējams nodot citām valstīm un to pašvaldību iestādēm.

"Lietuvas tautai ļoti svarīgas akcijas nākotne tagad ir apšaubāma. Un par to Lietuvas pilsoņi var vainot tikai savu valdību, kurai naids pret Krieviju izrādījies svarīgāks nekā vēsturiskās atmiņas saglabāšana, senču kapu kopšana, paaudžu saikne un lietuviešu jauno paaudžu patriotiska audzināšana," – rakstīja izdevums.

Šogad ekspedīcijā "Misija Sibīrija" pirmo reizi vajadzēja doties divām komandām. Taču, ņemot vērā Lietuvas valdības darbības, Krievija ir pārtraukusi vīzu izsniegšanu lietuviešiem, kuri piedalās projektā. Krievijas amatpersonas uzsvēra, ka tas ir piespiedu pasākums.

Krievijas vēstniecība Lietuvā, komentējot projekta apturēšanu, uzsvēra, ka pēdējā laikā Lietuvas valdība spērusi soļus, lai kavētu līdzīgus darbus ar mērķi saglabāt padomju karavīru apbedījumus republikas teritorijā.

Ziņu lente
0