Baltijas valstis parakstījušas vienošanos par elektrotīklu sinhronizāciju

© Foto : Lietuvos Respublikos PrezidentėBaltijas valstis un EK parakstījušas vienošanos par elektrotīklu sinhronizāciju
Baltijas valstis un EK parakstījušas vienošanos par elektrotīklu sinhronizāciju - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienošanās ļaus nekavējoties sākt sinhronizācijas darbus un noteikt Baltijas valstu enerģētisko neatkarību no enerģijas loka BRELL.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Eiropas Komisija parakstījušas vienošanos par trīs Baltijas elektrotīklu sinhronizāciju ar Eiropas kontinentālajiem elektrotīkliem, vēsta Sputnik Lietuva.

Augstākā līmeņa politiskā vienošanās ļaus nekavējoties sākt sinhronizācijas darbus un, beidzot, noteikt reģiona enerģētisko neatkarību no enerģijas loka BRELL.

​Saskaņā ar politiskās vienošanās nosacījumiem, Eiropas Komisijai jāvada pārrunas ar Krieviju un Baltkrieviju par Baltijas valstu atvienošanu no BRELL.

Visas piecas vienošanās puses tāpat piekrīt tam, ka sinhronizācijai jānotiek caur Poliju. Gaidāmais tiešais grafiks un konkrēta darbu beigšana gaidāma 2025. gadā. Tas ļaus izmantot ES finanšu atbalstu projekta ietvaros.

Transformatoru apakšstacijas un elektropārvades līnija - Sputnik Latvija
Igaunija pieļauj Baltijas izstāšanās termiņa pagarināšanu no BRELL

Pirms vienošanās parakstīšanas Lietuvas līdere atzīmēja, ka izstāšanās no BRELL nodrošinās ne vien enerģētisko, bet arī politisko drošību. Pēc Gribauskaites domām, kaimiņvalstis izmanto enerģiju kā "ģeopolitiskās šantāžas" līdzekli.

"Baltijas valstis kļūs par Eiropas elektrotīkla daļu līdz 2025. gadam," uzrakstīja Gribauskaite savā Twitter mikroblogā.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass savā Twitter mikroblogā uzrakstīja, ka Baltijas valstis spērušas lielu soli sinhronizācijas ceļā.

Baltijas republikas sen vēlējušās izstāties no enerģijas loka BRELL, lai nodrošinātu neatkarību no Krievijas energosistēmas. Sinhronizācija notiks ar LitPol Link savienojuma starpniecību.    

Ziņu lente
0