Tallinā aizritējis pikets sirdsapziņas gūstekņu atbalstam

© Sputnik / Вадим АнцуповПикет в Таллинне в поддержку политзаключенных Европы
Пикет в Таллинне в поддержку политзаключенных Европы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Protesta akcija dalībnieki aicina atbalstīt politiski ieslodzītos un cenšas pievērst Eiropas Komisijas un Eiroparlamenta deputātu uzmanību tiesību aizstāvju un žurnālistu arestam ES valstīs.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. Otrdien, 19. jūnijā, Tallinā, Eiropas Savienības Mājas priekšā notika pikets pret nelikumīgām darbībām attiecībā pret ieslodzītiem Eiropas sirdsapziņas gūstekņiem – poli Mateušu Piskorski, latvieti Aleksandru Gapoņenko un ukraini Kirilu Višinski, vēsta Sputnik Igaunija.

Портрет Гапоненко перед дверью зала суда - Sputnik Latvija
Vairākās pasaules valstīs notiks mītiņi tiesībsarga Gapoņenko atbalstam

Piketā piedalījās "Eiropas Krievijas tautiešu" biedrības, NVO "Igaunijas krievu skola" un Igaunijas Apvienotās kreisās partijas (IAKP) locekļi. Viens no piketa rīkotājiem, "Eiropas Krievijas tautieši" apvienības valdes loceklis Aleksejs Jesakovs paziņoja Sputnik Igaunija, ka Piskorska, Gapoņenko un Višinska gadījumi lielā mērā ir identiski: "Pirmkārt, visi trīs ir politiskie ieslodzītie, otrkārt, nevienam no viņiem nav izvirzīta reāla apsūdzība. Varas pārstāvji vienkārši cenšas cīnīties ar tiem, kas nepiekrīt iedzīvotāju daļas diskriminācijai savā valstī." 

iropas Savienības Māja kā piketa rīkošanas vieta izvēlēta tā iemesla pēc, ka politiskie ieslodzītie pārstāv trīs dažādas valstis, tādēļ protestam pie Latvijas vēstniecības, piemēram, nebūtu jēgas. Turklāt Gapoņenko arestēja tieši Latvijas varas iestādes, tātad sūdzībām par patvaļību, pēc Jesakova domām, nebūtu jēgas.

© Sputnik / Вадим АнцуповProtesta akcija Tallinā
Пикет в Таллинне в поддержку политзаключенных Европы - Sputnik Latvija
Protesta akcija Tallinā

"Eiropas Savienība ir valstu apvienība, turklāt ne tikai ekonomiska, bet arī politiska. Gribētos, lai ES dalībvalstis un eiroparlamentārieši pamanītu to, kas notiek šajā apvienībā, un pacenstos kaut kādā veidā to ietekmēt. Ukraina pagaidām neattiecas pie Eiropas Savienības, taču Eiropas Savienība pastāvīgi runā par to, ka Ukrainai ir jāiestājas, Ukraina arī pati vēlas tajā iestāties," — pateica Aleksejs Jesakovs.

Jesakovs cer, ka Eiroparlamentā rosinās jautājumu, kas saistīts ar arestiem un apspiešanu, kas pēdējā laikā ir raksturīgi Eiropas Savienībai, tostarp, arī vienai no Baltijas valstīm – Latvijai. Līdzīgai protesta akcijai jānotiek arī Latvijā, kā arī Krievijā, Moldovā un Vācijā.

© Sputnik / Вадим АнцуповAleksejs Jesakovs
Алексей Есаков - Sputnik Latvija
Aleksejs Jesakovs

Sirdsapziņas gūstekņi mūsdienu Eiropā

2016. gada maijā Polijas Iekšējās drošības aģentūra sakarā ar apsūdzību par sadarbošanos ar Krievijas izlūkdienestu darbībās, "kuras vērstas pret Polijas Republiku", kā arī par "Krievijas interešu virzīšanu un manipulēšanu ar poļu sabiedrības noskaņojumiem" bez jebkāda pamatojuma aizturēja poļu politiķi, pasniedzēju, politologu, publicistu un žurnālistu, 5. Seima sasaukuma deputātu Mateušu Piskorski. Viņš pavadījis cietumā jau vairāk kā divus gadus.

Latvijas tiesību aizstāvi, ekonomikas zinātņu doktoru, profesoru Aleksandru Gapoņenko 2018. gada aprīlī arestēja Drošības policija sakarā ar apsūdzību par "darbībām, kas virzītas pret valsts suverenitāti, Latvijas valsts integritāti, valsts varu un valsts kārtību". Ukrainas varas iestādes 2018. gada maijā arestēja žurnālistu, informācijas izdevuma RIA Novosti Ukraina galveno redaktoru Kirilu Višinski, apsūdzot viņu pretvalstiskās darbībās.

Ziņu lente
0