ES piešķīrusi Lietuvai gandrīz 11 miljonus eiro atslēgšanai no Krievijas energosistēmas

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasElektropadeves līnija
Elektropadeves līnija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finansējums nodrošinās drošu tīkla darbu un labāko Lietuvas ziemeļaustrumu elektroenerģijas patērētāju apkalpošanas kvalitāti.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Šonedēļ Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns parakstīja rīkojumu par finansējuma piešķiršanu no ES fondiem elektrotīklu optimizācijai republikas ziemeļaustrumos, vēsta Sputnik Lietuva.

Šis finansējums paredzēts Lietuvas sagatavošanai elektrotīklu sinhronizācijai ar kontinentālās Eiropas tīkliem. Šim ekonomikas projektam no ES struktūrfondiem piešķirti 10,8 miljoni eiro.

Elektroenerģijas pārraides līnijas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltija mēģinās nodzīvot 18 stundas bez elektrības no Krievijas

Ministrijas paziņojumā tiek atzīmēts, ka pilna elektrotīklu pārvaldes atgriešana savā uzraudzībā un atslēgšanās no Krievijas energosistēmas (IPS/UPS) ir viena no svarīgākajām esošā valdības sasaukuma prioritātēm.

"Projekta īstenošanas laikā tiks īstenoti tīkla modernizācijas darbi, kas nepieciešami veiksmīgai atslēgšanai no padomju sistēmas un pieslēgšanai drošam Eiropas tīklam. Tai pat laikā, tas nodrošinās drošu tīkla darbu un labāko Lietuvas ziemeļaustrumu elektroenerģijas tirgus klientu apkalpošanu un ietaupīs vairāk nekā pusmiljonu eiro gadā elektroiekārtu ekspluatācijas izdevumu samazināšanās dēļ," paziņoja Vaičūns.

Piešķirtie līdzekļi tiks novirzīti divu 330 kilovatu transformācijas apakšstaciju rekonstrukcijai Visaginas un Utenas rajonā. Tur ir ieviesta attīstīta infrastruktūra, kura nodrošinās drošu elektroenerģijas padevi un augstāku pakalpojumu kvalitāti esošajiem un jauniem elektrotīklu lietotājiem Visaginas un Utenas pašvaldībās.

Tāpat šī projekta īstenošanas gaitā tiks demontēta visjaudīgākā 750 kilovatu augstsprieguma līnija, kura savieno Ignalinas AES ar Baltkrieviju. Turklāt no Ignalinas apakšstacijas uz Elektrēnu sadales staciju tiks pārnests šuntējošais reaktors.

Elektrības pārraides līnijas - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija neatslēgs Baltijas valstis no kopīgās energosistēmas priekšlaicīgi

Paredzēts, ka elektroapgādes sistēmas rekonstrukcija Lietuvas ziemeļaustrumu daļā ilgs četrus gadus un tiks pabeigta ne vēlāk kā 2021. gada pavasarī. Projekta kopējā vērtība sastāda 28,9 miljonus eiro ar PVN. ES fondi finansē 45% no projekta vērtības.

Baltijas valstis vienojušās iziet no enerģijas gredzena BRELL līdz 2025. gadam. Lietuva iestājas par sinhronizāciju caur Poliju, taču Igaunija izvirzījusi sinhronizācijas ideju caur Somiju.    

Ziņu lente
0