Baltija mēģinās nodzīvot 18 stundas bez elektrības no Krievijas

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasElektroenerģijas pārraides līnijas. Foto no arhīva
Elektroenerģijas pārraides līnijas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms paredzētās Baltijas valstu EPL un kontinentālās Eiropas tīklu sinhronizācijas 2019. gada jūnijā notiks Latvijas, Lietuvas un Igaunijas elektrotīklu izolēta darba izmēģinājumi.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Baltijas valstis gatavojas atslēgties no tā saucamā BRELL enerģijas gredzena un 2019.gada jūnijā tiks veikti izmēģinājumi, kuru gaitā tiks pārbaudīts, vai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas elektrotīkli spēj darboties izolēti, raksta obzor.lt.

"Jāpārbauda, vai ģeneratori var darboties izolēti. Ja tā, mēs esam gatavi sinhronizācijai. (..) To plānojam veikt nākamā gada jūnijā, mēģinājumi ilgs 18 stundas. Visu sistēmu pārbaudīsim kopā ar latviešiem un igauņiem. Patlaban rit sagatavošanās posms," — stāstija Lietuvas ELP tīklu operatora Litgrid vadītājs Daivis Virbickis.

Министр иностранных дел Литвы Линас Линкявичус - Sputnik Latvija
Lietuvas ĀM vadītājs neko nedarīs attiecību uzlabošanai ar Krieviju

Viņš atzīmēja, ka patlaban partneri ir vienisprātis par to, ka "vienīgais drošais scenārijs ir pieslēgums caur kontinentālo Eiropu, tas ir, caur Poliju, nevis Skandināviju, kā iepriekš ierosināja igauņi". Taču Igaunija vēl joprojām vēlas panākt, lai tiktu izvilkta otrā līnija uz Poliju. Virbickis uzsvēra, ka LitPol Link ir ļoti jaudīga līnija, tāpēc Lietuvas viedoklis nemainās — pietiks ar pašlaik darbojošos līniju.

"Atgādināšu, ka pašreizējā LitPol Link ir divķēžu līnija, tā var nodot jaudu vienas AES — 2400 apjomā (megavats termiskās jaudas — red.). Baltkrievijas AES jauda, ko būvē mūsu kaimiņi Astravjecā, sastāda 2200 megavarus. Līnija patiešām ir jaudīga," — teica Virbickis.

Taču viņš pieļāva, ka pēc sinhronizācijas projekta noslēguma nākotnē būs iespējams izskatīt otrās un pat trešās līnijas izbūvi uz Poliju.

"Tas ir nākotnes jautājums, kas būs atkarīgs no dažādiem apstākļiem," — norādīja Virbickis.

Tuvākajā laikā noslēgsies Baltijas valstu EPL un kontinentālās Eiropas tehniskās sinhronizācijas un dinamiskās stabilitātes pētījuma sagatavošanas darbi.

Eiropas Komisijas un četru valstu — Latvijas, Lietuvas, Polijas un Igaunijas politisko vienošanos par sinhronizāciju ar Eiropu plānots parakstīt šī gada jūnijā.

Elektrības pārraides līnijas - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija neatslēgs Baltijas valstis no kopīgās energosistēmas priekšlaicīgi
Latvija, Lietuva un Igaunija ziņoja par vēlmi izstāties no BRELL enerģētiskā gredzena ar mērķi nodrošināt neatkarību no enerģētiskās sistēmas, kas kopēja ar Krieviju. Eiropas Komisijas un Baltijas valstu parakstītais memorands paredz, ka līdz 2025. gadam visas trīs valstis tiks sinhronizētas ar ES tīkliem.

Krievija plāno pabeigt visus pasākumus, kas saistīti ar Baltijas valstu izstāšanos no kopējās energosistēmas 2018. gada pirmajā pusē.

Baltkrievija ir informējusi, ka ir gatava baltijas valstu iziešanai no BRELL enerģētiskā gredzena. Minska ir pārliecināta, ka šis lēmums neietekmēs Baltkrievijas energosistēmas darbību, taču var negatīvi ietekmēt pašu Baltiju avārijas atslēgšanās situācijā.    

Ziņu lente
0