Baltkrievijas ĀM: informācija par "ugunsgrēku" BelAES pietaupīta līdz ČAES gadadienai

© Sputnik / Василий СемашкоBelAES
BelAES - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Ārlietu ministrijas pieprasījumam sniegt detalizētu informāciju par "ugunsgrēku" Baltkrievijas AES tiks sagatavota oficiāla atbilde.

RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Informācija par "ugunsgrēku" Baltkrievijas atomelektrostacijā un tai sekojoša izdoma "pietaupīta" līdz Černobiļas AES avārijas gadadienai, pauda viedokli Baltkrievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Dmitrijs Mirončiks.

Šonedēļ virkne mediju izplatīja ziņas par to, ka 17. februārī jaunceļamajā Baltkrievijas AES esot izcēlies ugunsgrēks reaktora aizsardzības sistēmu pārbaudes laikā. Šo informāciju noliedza Baltkrievijas Ārkārtas situāciju ministrija un Enerģētikas ministrija, taču Lietuva nolēma iesniegt notu Baltkrievijas vēstniekam Lietuvā.

БелАЭС - Sputnik Latvija
Starptautiskie eksperti atzīmējuši BelAES būvdarbu pārskatāmību

Piektdien Baltkrievijas ĀM oficiālais pārstāvis informēja, ka valsts saņēmusi Lietuvas notu. Dokuments tiks nodots kompetentām struktūrām oficiālas atbildes sagatavošanai.

"Izsmeļošu komentāru minētajā situācijā jau sniedza Baltkrievijas Ārkārtas situāciju ministrija un Enerģētikas ministrija. Tāpēc ir skaidrs, ka informācija par kaut kādu "ugunsgrēku" un tai sekojošā izdoma tika īpaši pietaupīti līdz ČAES traģiskās katastrofas gadadienai un izmantoti ar atklāti politisku un propagandisku mērķi," — ir pārliecināts Dmitrijs Mirončiks.

Lietuva jau vairākkārt asi kritizējusi BelAES. Lai arī Baltkrievija izpildījusi visas starptautiskās saistības un sniegusi informāciju par objektu, uzaicinājusi starptautiskos ekspertus un publicējusi stacijas stresa testu rezultātus, Viļņa joprojām turpina publicēt negatīvu viedokli par kaimiņvalsts atomelektrostaciju.

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā 50 kilometru attālumā no Viļņas. To veidos divi energobloki. Stacija tiek būvēta saskaņā ar Krievijas izstrādāto jaunās paaudzes projektu, kas atbilst mūsdienu drošības prasībām. Pirmo energobloku plānots ieviest ekspluatācijā nākamgad, otro — gadu vēlāk.    

Ziņu lente
0