Petropavlovskis: cīnīsimies par krievu skolām Eiropas Parlamentā

© Sputnik / Sergey MelkonovMaršs krievu skolu aizsardzībai
Maršs krievu skolu aizsardzībai - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc neveiksmes Latvijas Saeimā krievu izglītības aizstāvji izmantos iespējas Eiropas Savienības galvenajā likumdošanas iestādē Eiropas Parlamentā, pastāstīja politiķis Jurijs Petropavlovskis.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Latvijas Saeima galīgajā lasījumā apstiprinājusi grozījumus likumos "Par izglītību" un "Par vispārējo izglītību". Partija "Latvijas Krievu savienība" paziņoja, ka šie grozījumi nozīmē skolu izglītības likvidāciju krievu valodā un Latvijas krievu skolu pārvēršanu par latviešu skolām krievu bērniem", pavēstīja Sputnik Igaunija.

Partija pavēstīja, ka nu jau bijušajās krievu vidusskolās skolēniem būs iespēja krievu valodā apgūt tikai divus priekšmetus — pašu krievu valodu (dzimto) un krievu literatūru. Par grozījumiem nobalsoja 57 Saeimas deputāti, pret — 16 politiķi. Grozījumi stāsies spēkā, kad tos izsludinās valsts vadītājs Raimonds Vējonis.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Lavrovs: tiesības uz krievu valodu Latvijas skolās jāatspēko ECT

Partijas "Latvijas Krievu savienība" līdzpriekšsēdētājs Jurijs Petropavlovskis paziņoja Sputnik Igaunija, ka pieņemtie likumi, pēc būtības, nozīmē krievu kopienas nākotnes likvidāciju, krievu tautības iedzīvotāju paaudžu valodas, kultūras un psiholoģiskās pārmantojamības saikņu saraušanu.

"Protams, mēs turpināsim strādāt starptautiskajā līmenī — Eiropas Parlamentā — sadarbībā ar mūsu kolēģiem no Eiropas brīvās alianses. Tā ir savienība, ko veido 45 mazākumtautību partijas no daudzām ES valstīm: kataloņi, galisieši, bavārieši, Holandes frīzi, Rumānijas un Slovākijas ungāri."

"Likumi nekrīt no debesīm un netiek uz mūžīgiem laikiem lieti ne bronzā, ne tēraudā, ne čugunā. Mēs rīkosimies, lai grozītu šo likumu. Būs jauna Saeima (Saeimas vēlēšanas Latvijā notiks 2018. gada rudenī — red.), būs jauni likumi!" — pauda pārliecību Petropavlovskis.

Председатель Европейской комиссии Жан-Клод Юнкер - Sputnik Latvija
Žans Klods Junkers atbildējis Latvijas Krievu kopienai

Viņš paziņoja, ka partija "Latvijas Krievu savienība", Krievu skolu aizsardzības štābs un Latvijas cilvēktiesību komiteja paziņojusi, ka sestdien, 31. martā Rīgā notiks Vislatvijas vecāku sapulce. Tās mērķis — paziņot par savu protestu pret latviešu politiķu rīcību, pret piespiedu asimilācijas politiku un apspriest mērķus un darbības krievu skolu aizsardzībai.

Sapulcē aicinātas ierasties Izglītības ministrijas augstākās amatpersonas, politiķi un eksperti no Latvijas un Eiropas. Sapulces dalībnieki varēs viņus uzklausīt, uzdot jautājumus un piedalīties diskusijā. Saskaņā ar sapulces rezultātiem iecerēts pieņemt rezolūciju, kas tiks nosūtīta Latvijas prezidentam, Eiropas Parlamentam, Eiropas Komisijai, ANO, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai, kā arī plašsaziņas līdzekļiem Eiropā.

Ziņu lente
0